Kurczak a la Porchetta - z grilla lub z patelni


Potchettowego szaleństwa we włoskim stylu ciąg dalszy! Porchetta to wywodząca się z Włoch pieczeń wieprzowa, w charakterystyczny sposób doprawiona czosnkiem, koprem włoskim i rozmarynem. Przepis na nią znajdziecie tutaj – klik. Jej smak urzekł nas do tego stopnia, że ciągle szukam nowych dań, w których mogę go wykorzystać. Dziś skorzystamy z marynaty, której Porchetta zawdzięcza swój wspaniały smak i aromat, lecz użyjemy zamiast tego mięsa z udek kurczaka. Mięso możemy pokroić w kawałki lub pozostawić filety z udek w całości. Usmażone na patelni kawałki mięsa świetnie sprawdzą się jako wypełnienie burgerów z dużą ilością chrupiącej zielonej sałaty. Filety pozostawione w całości można podać w dowolny sposób – to opcja idealna zarówno z patelni, jak i z grilla!




500 g mięsa z podudzia kurczaka – bez kości

Marynata:
4-6 łyżek oliwy z oliwek
4 duże ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
3/4  łyżeczki rozmarynu
3/4 łyżeczki szałwii
3/4  łyżeczki tymianku
3/4  łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
3/4 łyżeczki chili w płatkach
1 łyżeczka soli (do smaku)


Koper włoski podprażamy chwilę na suchej patelni, mieszając, aż zacznie być aromatyczny. Następnie rozdrabniamy nasionka w moździerzu.  Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.

W zależności od potrzeb, oczyszczone z błonek mięso kroimy na kawałki lub zostawiamy w całości, po czym dokładnie mieszamy z marynatą, układamy w niedużym naczyniu i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (max. do 24 godzin).

Zamarynowane mięso smażymy na patelni lub pieczemy na grillu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu