Kurczak a la Porchetta - z grilla lub z patelni
Potchettowego
szaleństwa we włoskim stylu ciąg dalszy! Porchetta to wywodząca się z Włoch
pieczeń wieprzowa, w charakterystyczny sposób doprawiona czosnkiem, koprem
włoskim i rozmarynem. Przepis na nią znajdziecie tutaj – klik. Jej smak urzekł nas do tego stopnia, że
ciągle szukam nowych dań, w których mogę go
wykorzystać.
Dziś skorzystamy z marynaty, której Porchetta zawdzięcza swój wspaniały smak i
aromat, lecz użyjemy zamiast tego mięsa z udek kurczaka. Mięso możemy pokroić w
kawałki lub pozostawić filety z udek w całości. Usmażone na patelni kawałki
mięsa świetnie sprawdzą się jako wypełnienie burgerów z dużą ilością chrupiącej
zielonej sałaty. Filety pozostawione w całości można podać w dowolny sposób –
to opcja idealna zarówno z patelni, jak i z grilla!
500 g mięsa z podudzia kurczaka – bez kości
Marynata:
4-6
łyżek oliwy z oliwek
4
duże ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
2
łyżeczki nasion kopru włoskiego
3/4
łyżeczki rozmarynu
3/4
łyżeczki szałwii
3/4
łyżeczki tymianku
3/4
łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
3/4
łyżeczki chili w płatkach
1
łyżeczka soli (do smaku)
Koper
włoski podprażamy chwilę na suchej patelni, mieszając, aż zacznie być
aromatyczny. Następnie rozdrabniamy nasionka w moździerzu. Mieszamy z
pozostałymi składnikami marynaty.
W
zależności od potrzeb, oczyszczone z błonek mięso kroimy na kawałki lub
zostawiamy w całości, po czym dokładnie mieszamy z marynatą, układamy w
niedużym naczyniu i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na min.
2 godziny (max. do 24 godzin).
Zamarynowane
mięso smażymy na patelni lub pieczemy na grillu.
Komentarze
Prześlij komentarz