Kukurydza z groszkiem


Marchewka z groszkiem to znany wszystkim i powszechnie lubiany dodatek do obiadu. Dziś chciałam Was zachęcić do małej odmiany - spróbujcie kukurydzy z groszkiem! Jest nie tylko śliczna kolorystycznie, lecz także bardzo smaczna :) Proporcje warzyw są generalnie dowolne- ja lubię mniej więcej pół na pół.





1 puszka kukurydzy (340g, ok. 280 g po odsączeniu) - odsączonej, zalewę zachowujemy
200 g mrożonego zielonego groszku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka 12% śmietany UHT ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Kukurydzę i groszek  przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością zalewy z kukurydzy, by lekko przykryła warzywa.
Gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 3-5 minut od zawrzenia.

W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do kukurydzy z groszkiem. Mieszamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje (za gęstą potrawę zawsze możemy rozrzedzić pozostała zalewą lub wodą, a za rzadką - zagęścić dodatkową mąką).

Pod koniec próbujemy i doprawiamy potrawę do smaku dodatkową solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu