Kukurydza z groszkiem
Marchewka
z groszkiem to znany wszystkim i powszechnie lubiany dodatek do obiadu. Dziś
chciałam Was zachęcić do małej odmiany - spróbujcie kukurydzy z groszkiem! Jest
nie tylko śliczna kolorystycznie, lecz także bardzo smaczna :) Proporcje warzyw
są generalnie dowolne- ja lubię mniej więcej pół na pół.
1
puszka kukurydzy (340g, ok. 280 g po odsączeniu) - odsączonej, zalewę
zachowujemy
200 g mrożonego zielonego groszku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka 12% śmietany UHT ("słodkiej" śmietanki, nie
kwaśnej śmietany)
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Kukurydzę i groszek przekładamy do garnka i zalewamy taką
ilością zalewy z kukurydzy, by lekko przykryła warzywa.
Gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 3-5 minut od zawrzenia.
W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę.
Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do kukurydzy z
groszkiem. Mieszamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje (za
gęstą potrawę zawsze możemy rozrzedzić pozostała zalewą lub wodą, a za rzadką -
zagęścić dodatkową mąką).
Pod koniec próbujemy i doprawiamy potrawę do smaku dodatkową solą
i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz