Roladki z kurczaka a la Saltimbocca
Saltimbocca
to dane wywodzące się z kuchni włoskiej, popularne również w Szwajcarii, Grecji
i Hiszpanii. Pomimo istnienia wariacji regionalnych, danie generalnie składa się
ze smażonego, sznycla cielęcego z szynką prosciutto, szałwią lub bazylią.
Najczęściej wszystko jest razem zrolowane, lecz trafiają się również wersje,
kiedy sznycel podany jest na płasko, a pozostałe składniki przypięte są do
niego wykałaczką. Nazwa oznacza dosłowne, że danie „wskakuje w usta” – tak tez
się dzieje w rzeczywistości. Mimo prostoty wykonania połączenie smaków naprawdę
urzeka. Dziś proponuję wersję z wykorzystaniem mięsa drobiowego, podkręconą
dodatkiem sera mozarella. Przepis na podstawie Mangia Michelle.
4 nieduże filety z piersi kurczaka
4
plastry dowolnej włoskiej szynki prosciutto (lub ew. innej suszonej
szynki, np. szwarcwaldzkiej)
4
kawałki twardego sera mozzarella* (mniej więcej grubości 1cm, długością
dopasowane do szerokości kotleta po rozbiciu)
Listki
świeżej szałwii (lub Ew. bazylii)
suszona
szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do oprószenia
mąka
pszenna – do oprószenia
sos:
1
łyżka masła
½
szklanki białego wina*
½
łyżeczki mąki pszennej
suszona
szałwia, sól, świeżo mielony biały pieprz – do smaku, po ok. ¼ łyżeczki
Wykałaczki
1. Filety z kurczaka rozbijamy delikatnie
(najlepiej przez folię, by nie podziurawić mięsa), na jednolitą grubość,
nadając im podłużny kształt.
Oprószamy
z jednej strony solą, pieprzem i szałwią. Na każdym filecie układamy rządkiem
po 3-4 listki szałwii, plasterku szynki i kawałku sera. Zwijamy całość w ścisłą
roladkę, podwijając boki do środka, by podczas smażenia ser nie zaczął
wypływać. Spinamy każdą roladkę wykałaczkami , umieszczając na wierzchu z nich
po jeszcze jednym listku szałwii. Obtaczamy roladki w mące.
2. Roladki obsmażamy na rozgrzanej
oliwie, na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoto. Gdy z wierzchu
będą rumiane, dodajemy na patelnię masło oraz wino wymieszane z mąką. Mieszamy
i przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszając jednocześnie płomień.
Podduszamy
roladki, by mięso zrobiło się w środku, polewając je sosem – ok. 5 minut.
Sos
doprawiamy do smaku sola, pieprzem i suszona szałwią.
*Są
dwa rodzaje sera mozzarella: miękki ser, którego używamy zazwyczaj do sałatek
(nadaje się również do zapiekania), oraz twarda mozarella, przeznaczona głownie
do zapiekania. W tym przepisie chodzi o twardą mozzarellę. Jeśli jej nie macie,
można ją ew. zastąpić kawałkiem łagodnego sera gouda lub po prostu pominąć.
Twarda mozzarella
**
Ponieważ smak wina ma zdecydowany wpływ na smak sosu, użyjcie takiego wina,
które Wam smakuje.
Komentarze
Prześlij komentarz