Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka


Ogórek i wyrazista w smaku pasta tuńczykowa z serem feta to udane połączenie. Tym razem jednak nie mówimy o kanapkach, lecz o ciekawych wizualnie „miseczkach” z ogórków, które możemy podać jako przystawkę bądź przekąskę. Całość nie jest wcale trudna w wykonaniu!







Świeży ogórek

Pasta tuńczykowa:
1 puszka tuńczyka w oleju ( moja to 180 g)
o połowę mniej sera feta ( czyli 90 g)
2  łyżki dobrego keczupu
1-2 łyżki majonezu
1 bardzo drobno posiekana mała cebula
1 łyżeczka sosu chili

1. Z tuńczyka odlewamy olej.  Składniki ucieramy razem widelcem. Ewentualnie, doprawiamy pastę do smaku solą/pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać więcej majonezu lub keczupu.

2. Ogórek możemy obrać, możemy także pozostawić na nim skórkę lub jedynie dekoracyjne paski skórki, jak na zdjęciu. Ogórek kroimy na tyle plastrów (każdy o grubości 1,5 cm), ile chcemy uzyskać gotowych przystawek. Z tej porcji tuńczyka powinno wyjść mniej więcej 16-18. Każdy kawałek ogórka wydrążamy z jednej strony* tak, by powstała miseczka. W każdej ogórkowej miseczce umieszczamy za pomocą szprycy do kremów po porcji nadzienia.

*Za pomocą przyrządu do pozbawiania jabłek gniazd nasiennych lub robienia kulek z arbuzów i melonów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu