Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka
Ogórek i wyrazista w smaku pasta
tuńczykowa z serem feta to udane połączenie. Tym razem jednak nie mówimy o
kanapkach, lecz o ciekawych wizualnie „miseczkach” z ogórków, które możemy
podać jako przystawkę bądź przekąskę. Całość nie jest wcale trudna w wykonaniu!
Świeży ogórek
Pasta tuńczykowa:
1 puszka tuńczyka w oleju ( moja to 180
g)
o połowę mniej sera feta ( czyli 90 g)
2 łyżki dobrego keczupu
1-2 łyżki majonezu
1 bardzo drobno posiekana mała cebula
1 łyżeczka sosu chili
1. Z tuńczyka odlewamy olej. Składniki ucieramy razem widelcem. Ewentualnie, doprawiamy pastę do smaku solą/pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać więcej majonezu lub keczupu.
1. Z tuńczyka odlewamy olej. Składniki ucieramy razem widelcem. Ewentualnie, doprawiamy pastę do smaku solą/pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać więcej majonezu lub keczupu.
2. Ogórek możemy obrać, możemy także pozostawić na nim skórkę
lub jedynie dekoracyjne paski skórki, jak na zdjęciu. Ogórek kroimy na tyle
plastrów (każdy o grubości 1,5 cm), ile chcemy uzyskać gotowych przystawek. Z
tej porcji tuńczyka powinno wyjść mniej więcej 16-18. Każdy kawałek ogórka
wydrążamy z jednej strony* tak, by powstała miseczka. W każdej ogórkowej
miseczce umieszczamy za pomocą szprycy do kremów po porcji nadzienia.
*Za pomocą przyrządu do pozbawiania
jabłek gniazd nasiennych lub robienia kulek z arbuzów i melonów.
Komentarze
Prześlij komentarz