Frykadelki z kurczaka. Tavuk Köftesi.
Przepis
na te frykadelki wywodzi się z kuchni tureckiej. Bardzo odpowiada nam ich
zwarta struktura i wyrazisty smak (rzecz leży bowiem w dobrym doprawianiu
mięsa, by nie było mdłe). Możemy podać je na wiała sposobów: np. z ryżem, z
sosem pomidorowym i frytkami czy pieczonymi ziemniakami, jak również zawinięte
w tortillę czy w pitę. smacznie i łatwo zarazem. Przepis daje również możliwość
eksperymentowania z przyprawiamy wg własnych upodobań. Na podstawie Benim Mutfağım oraz Aynurun yemek ve pasta tarifleri.
1-2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w mniejsze kawałki
1
duży ząbek czosnku -obrany
1
nieduża cebula – obrana, jak najdrobniej posiekana
4-6
łyżek siekanej natki pietruszki
1
jajko
½
łyżeczki ostrej papryki
¼ łyżeczki
sody kuchennej
Kilka
łyżek bułki tartej
Sól i
pieprz – do smaku, by frykadelki były wyraziste
Mielone
mięso umieszczamy wraz z czosnkiem w blenderze lub malakserze*. Włączamy
urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Dodajemy posiekaną
cebulę, jajko, siekaną natkę, sodę i przyprawy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą
masę. Następnie dodajemy bułkę tartą – nie za dużo, chodzi jedynie o to, by z
mięsa dało się potem ładnie formować kebaby.
Mięso
możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie
jest to konieczne. Następnie,
mokrymi dłońmi, formujemy z mięsa okrągłe, płaskie frykadelki (grubość ok.
1,5cm)
Frykadelki
smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą, ze wszystkich stron na złoto
- smażą się naprawdę bardzo szybko. Można również posmarować je oliwą i upiec w
piekarniku.
*
Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już
zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest
zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej
potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.
Komentarze
Prześlij komentarz