Frykadelki z kurczaka. Tavuk Köftesi.


Przepis na te frykadelki wywodzi się z kuchni tureckiej. Bardzo odpowiada nam ich zwarta struktura i wyrazisty smak (rzecz leży bowiem w dobrym doprawianiu mięsa, by nie było mdłe). Możemy podać je na wiała sposobów: np. z ryżem, z sosem pomidorowym i frytkami czy pieczonymi ziemniakami, jak również zawinięte w tortillę czy w pitę. smacznie i łatwo zarazem. Przepis daje również możliwość eksperymentowania z przyprawiamy wg własnych upodobań. Na podstawie Benim Mutfağım oraz Aynurun yemek ve pasta tarifleri.



1-2 filety z piersi kurczaka – pokrojone w mniejsze kawałki
1 duży ząbek czosnku -obrany
1 nieduża cebula – obrana, jak najdrobniej posiekana
4-6 łyżek siekanej natki pietruszki
1 jajko
½ łyżeczki ostrej papryki
¼ łyżeczki sody kuchennej
Kilka łyżek bułki tartej
Sól i pieprz – do smaku, by frykadelki były wyraziste

Mielone mięso umieszczamy wraz z czosnkiem w blenderze lub malakserze*. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Dodajemy posiekaną cebulę, jajko, siekaną natkę, sodę i przyprawy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy bułkę tartą – nie za dużo, chodzi jedynie o to, by z mięsa dało się potem ładnie formować kebaby.

Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały (30 min- 3 godz.) do lodówki, lecz nie jest to konieczne. Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z mięsa okrągłe, płaskie frykadelki (grubość ok. 1,5cm)

Frykadelki smażymy na rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą, ze wszystkich stron na złoto - smażą się naprawdę bardzo szybko. Można również posmarować je oliwą i upiec w piekarniku.

* Chodzi o przyrząd kuchenny z wirującymi ostrzami. Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu