Sałatka Cesar to chyba najsłynniejsza sałatka z sałatą rzymską. Jej autorstwo przypisuje się Cezarowi Cardini, który w latach 20. prowadził restaurację w Tijuanie w Meksyku. Jak głosi legenda, pewnego wieczoru w 1924 roku, kiedy miał już zamykać, trafiła do niego grupa wygłodniałych gości. Nie miał nic przygotowanego, tylko trochę sałaty i to, co w magazynie. Na szybko więc zaimprowizował sos, polał nim sałatę i obsypał ją grzankami. Danie wywołało zachwyt gości i odtąd nosi imię swego twórcy. Ale jest też konkurencyjny rodowód tej sałatki. Według drugiej historii, to główny kucharz Hotelu Peñafiel w Tehuacánie, Alex Cardini, stworzył tą sałatkę na potrzeby konkursu gastronomicznego w Tijuanie - i zajął dzięki niej pierwsze miejsce. Jeśli tak się rzeczywiście stało, to nic dziwnego. Ta niezwykle prosta sałatka zawdzięcza swój niepowtarzalny smak wyrazistemu sosowi. Jeśli podamy ją z kurczakiem i grzankami, otrzymamy pożywny posiłek, łatwy i szybki do przygotowania.