Pieczona pierś w sosie beszamelowo-pomarańczowym
Dziś mam dla Was pomysł na proste w wykonaniu lecz niezwykle eleganckie danie o odświętnym charakterze. To pieczony kurczak, lecz podany w sposób niecodzienny, z pysznym kremowym sosem rozmarynowo - pomarańczowym. Sos nie jest słodki i wspaniale podkreśla smak pieczonego mięsa drobiowego, dzięki czemu szybki i łatwy w przygotowaniu kurczak zyskuje niecodzienny charakter. Danie jest również bardzo dekoracyjne, dzięki czemu wspaniale sprawdzi się nie tylko podczas rodzinnego obiadu, lecz i jako potrawa na specjalną okazję lub na świąteczny stół. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych części kurczaka: filetów z piersi (jak widzicie na zdjęciu), ćwiartek lub samych pałek. Można wykorzystać również filety z indyka. Stosownie do wybranego mięsa, dostosowujemy czas pieczenia, natomiast filety można też usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej. Mięso doprawiamy delikatnie, by przyprawy nie przysłoniły smaku sosu.