Posty

Wyświetlanie postów z marca 17, 2024

Pieczona pierś w sosie beszamelowo-pomarańczowym

Obraz
Dziś mam dla Was pomysł na proste w wykonaniu lecz niezwykle eleganckie danie o odświętnym charakterze. To pieczony kurczak, lecz podany w sposób niecodzienny, z pysznym kremowym sosem rozmarynowo - pomarańczowym. Sos nie jest słodki i wspaniale podkreśla smak pieczonego mięsa drobiowego, dzięki czemu szybki i łatwy w przygotowaniu kurczak zyskuje niecodzienny charakter. Danie jest również bardzo dekoracyjne, dzięki czemu wspaniale sprawdzi się nie tylko podczas rodzinnego obiadu, lecz i jako potrawa na specjalną okazję lub na świąteczny stół. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych części kurczaka: filetów z piersi (jak widzicie na zdjęciu), ćwiartek lub samych pałek. Można wykorzystać również filety z indyka. Stosownie do wybranego mięsa, dostosowujemy czas pieczenia, natomiast filety można też usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej. Mięso doprawiamy delikatnie, by przyprawy nie przysłoniły smaku sosu.  

Domowa przyprawa Pieczony Kurczak

Obraz
Przepyszna kompozycja przypraw do kurczaka w całości lub w częściach, pieczonego w piekarniku, na rożnie lub na grillu. 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cukru pudru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki kolendry mielonej 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki mieszamy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.