Posty

Wyświetlanie postów z września 22, 2019

Domowe paluszki rybne

Obraz
Paluszki rybne to dobry pomysł na szybki obiad. I - nie,  nie mówię tutaj o kupnym produkcie. O wiele zdrowiej jest przygotować je samemu. Jest to bardzo proste, i, co najważniejsze, mamy kontrolę nad jakością produktu, który spożywamy. Wiele lat temu mrożone filety rybne w kostce nie były wcale złym rozwiązaniem - smaczna, biała ryba (mintaj lub morszczuk), z mięsem o ładnej strukturze. Kiedy jednak kilka lat temu chciałam odświeżyć "wspomnienia z dzieciństwa", byłam mocno zawiedziona - ryba marnej jakości, o szarawym mięsie, wyglądającym jak mielone, na siłę uformowane w kostkę. W przypadku ryby w gotowej panierce było gorzej - ryba nie lepsza, a panierka twarda i niesmaczna. Stwierdziłam zatem, że od tego czasu będę paluszki rybne robiła sama - i takie właśnie paluszki chciałam Wam dziś pokazać. Osobiście wolę używać świeżych filetów, bo mrożone mają zbyt grubą warstwę glazury - po rozmrożeniu z dorsza zostaje szprotka ;) , ale jeśli macie namiary na dobrą mrożoną rybę,

Ryba pod ziołową kołderką

Obraz
Pyszne, a jednocześnie ogromnie łatwe w przygotowaniu danie – filety rybne zapieczone pod majonezową kołderką z ziołami. Do tego pasują ziemniaki pieczone, frytki, świeże pieczywo lub kasza.

Śledzie po włosku

Obraz
Te śledzie z pewnością przypadną tym, którzy lubią włoskie smaki. Dodany tu koper sprawia, że są wyjątkowe - jeśli próbowaliście już porchetty , to wiecie, jakiego klimatu oczekiwać. A jeśli nie próbowaliście, zachęcam do ich przygotowania - suszone pomidory i kapary wprowadzą choć troszkę słońca na nasz stół :) Przepis na podstawie Haps .

Salsa fresca - świeże pomidory po meksykańsku na bruschettę i nie tylko

Obraz
Magia smaku zazwyczaj tkwi w prostocie. Wystarczy kilka składników. Podstawą są świeże, smaczne pomidory. Przygotowaną salsę można wykorzystać na setki sposobów: do mięs - zwłaszcza pieczonych, do drobiu, do kotletów, do tortilli i wszelkiego rodzaju wrapów, na grzanki i bruschetty, do kanapek. Może zostać również podana po prostu jako sałatka. Przepis wg Recipe Girl.

Sałatka z marynowanych pomidorów

Obraz
Po raz kolejny miałam okazję się przekonać o czymś, o czym w zasadzie wiem od dawna: najprostsze połączenia są zazwyczaj najsmaczniejsze. Tak też jest w przypadku tej sałatki, która dzięki kolorowym, soczystym i aromatycznym pomidorom jest dla mnie jest pełna słońca, wakacji i radosnego śmiechu. Nawet w zimowe dni wniesie ona do naszych domów odrobinę lata. Idealnie nadaje się do potraw z grilla, wszelkich mięs, ryb oraz do grzanek. Przepis na podstawie Barefeet in the Kitchen .

Sałatka makaronowa z mortadelą i serem

Obraz
Dziś proponuję szybką sałatkę makaronową z mortadelą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem. Zamiast mortadeli można użyć kiełbasy szynkowej - warto podczas kupna zwrócić uwagę na skład produktu. Proporcje tu są w zasadzie dowolne, możemy je całkowicie dostosować do własnego gustu.

Tortilla pszenna

Obraz
Delikatna, miękka, idealna... tortilla wg. przepisu podanego przez Kashę, którego zaletą jest także to, że nie wymaga użycia mąki kukurydzianej. Szybki i prosty sposób na pyszną domową tortillę.

Tirit z kurczaka - kurczak z sosami po turecku

Obraz
Tirit to turecki przepis, liczący sobie setki lat. Można go przygotować z użyciem mięsa kurczaka, wołowiny lub nawet dowolnych grillowanych warzyw. Główna bowiem ideą w tym przepisie było nie marnowanie chleba. Przygotowując tirit rumienimy bowiem chleb na patelni, po czym polewamy go sosem pomidorowym. Do tego dodajemy mięso i sos jogurtowo czosnkowy. Całość stanowi fantastyczną kombinację smaków i struktur. Lekko chrupiący sos po mało nasiąka sosami, tworząc pyszne, pożywne a zarazem oszczędne danie. Jasne pieczywo (bagietka, bułka wrocławska, kajzerki) najbardziej będzie przypominało turecki chleb, który jest jasny i puszysty. Proporcje pieczywa do mięsa są w zasadzie dowolne. Przepis pozwala również wykorzystać mięso z wcześniej upieczonego kurczaka lub ew. z kurczaka z rosołu. Polecam! Przepis na podstawie  Saniye Anne .

Kurczak z Doliny Aosty

Obraz
Dolina Aosty (org. Valle d'Aosta) to najmniejszy włoski region. Jest on położony wśród najwyższych alpejskich szczytów i graniczy z jednej strony z Francją, a z drugiej ze Szwajcarią. To właśnie tutaj znajdują się najwyższe góry i szczyty Europy: Mont Blanc, Matternhorn i Mont Rose. Alpejski klimat odnajdziemy również w potrawach, sycących i treściwych, z wyraźnymi wpływami szwajcarskimi i francuskimi. Taki jest i dzisiejszy przepis: sycący (lecz nie ciężki!), ponieważ filet z kurczaka podamy z serem i szynką. Przepis wg MollicheDiZucchcero .

Pahari Chicken Curry. Curry z kurczaka w kolendrze

Obraz
Słowo „pahari” oznacza „góry”, zatem dzisiejsze curry to kurczak górski, bądź też kurczak górali. Naturalnie, chodzi tu o górali indyjskich. Pahari chicken to danie wywodzące się właśnie z górskich rejonów Himalajów – a warto wiedzieć, że każdy rejon Indii ma swoje charakterystyczne potrawy. Kurczak w niesamowicie smaczny i aromatycznym sosie kolendrowo - miętowym jest właśnie jedną z nich, a jednocześnie jedną z setek wersji curry obecnych w tym kraju. Górski kurczak może być po zamarynowaniu upieczony jak szaszłyk, lub podany w postaci curry, czyli w sosie. Tę, bardzo łatwą i szybka w wykonaniu, wersję dziś Wam prezentuję, na podstawie OnlyGlutenFreeRecipes .

Fasola z kurczakiem i kiełbasą – danie jednogarnkowe, idealne na chłody

Obraz
Raz-dwa-trzy, idealny obiad na chłodnie dni gotowy! Połączenia kurczaka, kiełbasy i fasoli jest niezwykle smaczne i pożywne. Jeśli macie pewne skojarzenia z fasolką po bretońsku, odsuńcie je i oprzyjcie się pokusie dodania tutaj pomidorów. To danie absolutnie ich nie potrzebuje! Spróbujcie, jak pyszne smaki można uzyskać dzięki prostym składnikom i prostym przyprawom. Do tego świeży chleb w wiejskim stylu, o chrupiącej skórce – czy już myślicie o dokładce?

Soczysty pieczony kurczak

Obraz
Jeśli macie obawy przed pieczeniem kurczaka, że wyjdzie za suchy, możecie je dzięki temu przepisowi porzucić. Poniższa metodę można zastosować z nie tylko do podudzi, lecz także do ćwiartek, pałek czy nawet do całego kurczaka (odpowiedni zwiększając ilość marynaty oraz używając odpowiedniego naczynia).

Wołowina z brokułami po chińsku

Obraz
Jeden z najszybszych i najprostszych przepisów na pyszne danie w stylu chińskim. Można użyć dowolnego rodzaju wołowiny, jak polędwica, rostbef, antrykot. Kluczem jest pokrojenie plastra mięsa w naprawdę cienkie kawałki, wtedy wychodzi delikatne i szybko się smaży. Przepis: Martin Yan .

Cotoletta alla milanese, czyli kotlet po mediolańsku

Obraz
Od razu rzuca się w oczy, że kotlet po mediolańsku jest kuzynem, czy może wręcz bratem - bliźniakiem sznycla wiedeńskiego. Jak zazwyczaj w takich przypadkach bywa, nie do wyjaśnienia jest kwestia, kto wymyślił go jako pierwszy: Austriacy czy Włosi. Podczas dysput przywoływane są zarówno postacie historyczne, które owe kotlety konsumowały, jak i sposoby panierowania, czy też braku panierki.  Dlatego uważam, że kwestię dociekania pochodzenia tego dania możemy spokojnie pozostawić historykom, a skupić się na tym, co odróżnia włoską wersję od austriackiej. Przede wszystkim, we włoskiej wersji smażymy kotlet cielęcy z kostką, co wg wielu ekspertów kulinarnych ma duży i pozytywny wpływ na smak dania. Poza tym, do smażenia tradycyjnie używamy tutaj klarowanego masła. Poza tym wszystkim mamy jeszcze sposób podania: w większości restauracji mediolańskich kotlet ten podawany jest ze świeżą rukolą, z pokrojonymi małymi pomidorkami lub z obydwoma tymi dodatkami. Do tego cytryna do skropienia

Karkówka a la Porchetta. Karkówka z grilla po włosku.

Obraz
Porchetta to wywodząca się z Włoch pieczeń wieprzowa, w charakterystyczny sposób doprawiona czosnkiem, koprem włoskim i rozmarynem. Przepis na nią znajdziecie tutaj – klik . Dziś skorzystamy z marynaty, której Porchetta zawdzięcza swój wspaniały smak i aromat, lecz użyjemy karkówki w plastrach – dzięki temu danie wciąż będzie smakowało, jak we Włoszech, a przygotujemy je dużo szybciej.  Taka karkówka jest idealną propozycją na rozpoczynający się sezon grillowy! Jeśli nie macie grilla lub pogoda za oknem nie sprzyja, mięso można usmażyć z równym powodzeniem na patelni.

Przyprawa włoska. Italian seasoning.

Obraz
Przyprawa włoska to kompozycja aromatycznych ziół, które nadadzą wyjątkowy smak i zapach przygotowywanym przez nas daniom. dobrze sprawdzi się z mięsami, drobiem, rybą czy warzywami. Przepis na podstawie Food.com .

Bitki w sosie chrzanowym

Obraz
Delikatne, pełne smaku i szybkie danie.

Klasyczne bitki wieprzowe

Obraz
Klasyka i "pewniak" w kuchni - bitki wieprzowe to prosty w wykonaniu, smaczny i pożywny obiad. Pasują do nich ziemniaki, kasza gryczana lub kasza biała mazurska. Smak dania podkreśli najlepiej wyrazista surówka, np. z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych .

Najprostsza sałatka z ogórków kiszonych lub konserwowych

Obraz
Najprostsza z najprostszych, a jednocześnie bardzo smaczna. Pasuje do wielu potraw, zarówno mięsnych, jaki i rybnych czy bezmięsnych. Jeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu to.... właśnie go macie! Nie trzeba żadnych licznych ani nietypowych składników - wystarczą dwa, które często mamy w domu pod ręką.

Surówka z kiszonej kapusty

Obraz
Surówka z kiszonej kapusty to polski klasyk, pasujący do wielu dań obiadowych, zwłaszcza zaś do mięs, drobiu czy ryb. Świetnie podkreśli także smak dań wegetariańskich, np. kopytek z sosem grzybowym. Ta smaczna i zdrowa surówka jest  bardzo prosta w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. Świetnie smakuje także na drugi czy trzeci dzień, można zatem przygotować ją sobie w większej ilości lub zrobić z wyprzedzeniem.

Paprykowy gyros z patelni

Obraz
Prosty przepis na paprykowy gyros z patelni. Jedyne, czego potrzebuje to danie to czas, by mięso się zamarynowało i przeszło smakiem przypraw. Do tego pasuje ryż, frytki lub chlebki pita. Mięso można także wraz z sosem i warzywami zawinąć w tortille pszenne.

Sos truskawkowy do naleśników, pancakes, lodów i deserów

Obraz
Niech kupne sosy nadal śpią sobie spokojnie snem zimowym na sklepowych półkach. Mam dziś dla Was przepis na pyszny, zdrowy (bez konserwantów, barwników i sztucznych dodatków!) przepis na domowy sos truskawkowy, który pasuje do naleśników, pancakes, lodów, ciast i deserów. Intensywnie truskawkowy, i gotowy w zaledwie klika chwil, z pewnością zawładnie waszymi sercami.

Lekki, wiosenny sos vinaigrette / winegret z koperkiem i pietruszką

Obraz
Dziś podam Wam sposób na przygotowanie sosu vinaigrette o wiosennej nucie świeżego aromatycznego koperku i pietruszki. Sosy do sałatek generalnie dzielą się na dwa rodzaje: sosy o zdecydowanym, mocnym smaku, które dominują nad składnikami (tę, czasem bardzo pożądaną cechę, mają zazwyczaj sosy na bazie majonezu, np. czosnkowy czy koktajlowy) oraz te, które jedynie podkreślają smak użytych składników. Dressing ten jest naprawdę lekki w smaku, nie dominuje nad warzywami, pozwalając na wydobycie smaków wszystkich składników przygotowywanych z nim sałatek.

Prosta salsa z avocado, pomidora i cebuli

Obraz
W języku hiszpańskim słowo " salsa " oznacza po prostu "sos". Sosy są niezwykle popularnym elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex. "Salsa" oznacza nie tylko sos o plynnej konsystencji, lecz także rożnego rodzaju, różnie doprawiane mieszanki drobno siekanych warzyw i/lub owoców, które podaje się jako dodatek smakowy do dań, np. potraw rybnych i mięsnych, do tortilli czy do tacos.

Meksykańska smażona fasola. Refried beans.

Obraz
Puree ze smażonej fasoli jest jednym z typowych dań kuchni meksykańskiej i Tex-Mex. Może stanowić dodatek do wielu dań mięsnych, drobiowych, rybnych czy warzywnych, jak również zostać użyte do nadziewania tortilli czy tacos. Możliwości jest naprawdę dużo, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Zaleta tego pysznego, pełnego domowego ciepła dania jest fakt, że pasuje nie tylko do dań kuchni meksykańskiej. Bardzo polecam, to jedno z moich najbardziej ulubionych dań. Przepis na podstawie Serious Eats .

Salsa roja, czyli meksykański sos czerwony

Obraz
W języku hiszpańskim słowo " salsa " oznacza po prostu "sos". Słowo to wywodzi się od łacińskiego " sal ", czyli "słony". Salsa roja (wym."roha")  to "sos czerwony". Jego podstawą bowiem stanowią pomidory i papryczki chili - ich ilość zależy od naszego uznania - możemy przygotować sos lekko pikantny lub mega ostry. Sosy są niezwykle popularnym elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex.

Carne Asada, czyli aromatyczne kąski wołowiny

Obraz
Po  wieprzowych Carnitas pora na Carne Asada z wołowiny. Carne Asada wywodzi się z kuchni meksykańskiej, południowo-amerykańskiej oraz krajów ameryki łacińskiej.  Dzięki marynowaniu mięso dobrze przechodzi smakami i aromatami przypraw. Do jego przygotowania używa się zazwyczaj tańszych kawałków steku, takich, jak łata czy szponder, jednak oczywiście można użyć każdego rodzaju mięsa, które nadaje się do grillowania, tzn. nie jest zbyt twarde. Carne Asada możemy podać jako danie główne lub jaki składnik innych dań (jak burritos, tacos, quesadillas czy nachos). Przepis wg Allrecipies.com .

Carnitas, czyli pełne smaku kąski mięsa po meksykańsku

Obraz
Carnitas , czyli dosłownie "mięska"to potrawa kuchni meksykańskiej, wywodząca się ze stanu Michoacán. Dzięki powolnemu pieczeniu i dodatkowi przypraw otrzymujemy miękkie kawałeczki mięsa o niesamowicie pysznym smaku i aromacie. Możemy podać je na różne sposoby: z ryżem, z ziemniakami, w tortilli, w taco, w bułkach jak burgery, w chlebkach pita... dziesiątki zastosowań a każde przepyszne! Musicie koniecznie spróbować! Podobnie jak Beouf Bourguignon , jest to danie, które nie wymaga od nas wysiłku i robi się praktycznie samo. Jego przygotowanie możemy również przerwać, by dokończyć danie później. Przepis na podstawie My Kitchen Escapades i Foodwishes .