Paprykowy gyros z patelni

Prosty przepis na paprykowy gyros z patelni. Jedyne, czego potrzebuje to danie to czas, by mięso się zamarynowało i przeszło smakiem przypraw. Do tego pasuje ryż, frytki lub chlebki pita. Mięso można także wraz z sosem i warzywami zawinąć w tortille pszenne.


300 g karkówki wieprzowej w plastrach = 3 plastry, pokrojone w krótkie, cienkie paski
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
8 łyżek oleju
1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie paski
1 duża cebula,obrana, pokrojona w pióra

1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem i koncentratem. Dodajemy pokrojona w cieniutkie paseczki karkówkę oraz pokrojoną cebulę i paprykę. Dokładnie mieszamy. Miskę z mięsem nakrywamy folią spożywczą i  odstawiamy do lodówki, do marynowania, na 12-24 h (minimum 3 godziny!).
2. Zamarynowane mięso smażymy, aż będzie lekko złote.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu