Paprykowy gyros z patelni
Prosty przepis na paprykowy gyros z
patelni. Jedyne, czego potrzebuje to danie to czas, by mięso się zamarynowało i
przeszło smakiem przypraw. Do tego pasuje ryż, frytki lub chlebki pita. Mięso
można także wraz z sosem i warzywami zawinąć w tortille pszenne.
300 g karkówki wieprzowej w plastrach = 3 plastry, pokrojone w krótkie, cienkie paski
300 g karkówki wieprzowej w plastrach = 3 plastry, pokrojone w krótkie, cienkie paski
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego
pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
8 łyżek oleju
1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie
paski
1 duża cebula,obrana, pokrojona w pióra
1. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z
olejem i koncentratem. Dodajemy pokrojona w cieniutkie paseczki karkówkę oraz
pokrojoną cebulę i paprykę. Dokładnie mieszamy. Miskę z mięsem nakrywamy folią
spożywczą i odstawiamy do lodówki, do marynowania, na 12-24 h (minimum 3
godziny!).
2. Zamarynowane mięso smażymy, aż będzie
lekko złote.
Komentarze
Prześlij komentarz