Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 18, 2021

Skrzydełka Tandoori, czyli aromatyczne skrzydełka kurczaka w stylu indyjskim

Obraz
  Skrzydełka to smaczna, szybka i ekonomiczna potrawa, pozwalająca na mnóstwo wariacji smakowych. Nazwa dzisiejszych skrzydełek Tandoori wywodzi się od słowa " tandoor ", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie pieczono mięso, zamarynowane uprzednio w jogurcie i przyprawach. Dzięki temu otrzymujemy miękkie, aromatyczne, pełne orientalnych smaków danie, bardzo łatwe do przygotowania.

Skrzydełka musztardowo miodowe

Obraz
Skrzydełka są jednym z najbardziej ekonomicznych, a jednocześnie smacznych, szybkich i łatwych pomysłów na obiad. W tym przepisie, oprócz samych skrzydełek, otrzymamy dodatkowo smaczny "rosół", który możemy wykorzystać jako bazę do zupy - i mamy kompletny posiłek. Wyraziste w smaku skrzydełka musztardowo-miodowe możemy podać z dowolnymi dodatkami, jak np. pieczone ziemniaki, frytki czy świeże pieczywo oraz ulubiona sałatka.

Kremowy kurczak japapeno

Obraz
S zybki i bardzo smaczny obiad – kurczak pokryty delikatnym, kremowym sosem, któremu wyjątkowego smaku dodaje wędzony boczek. Ch0oć używamy papryczek jalapeno, to od Was zależy, czy danie będzie pikantne, czy zupełnie łagodne. Jeśli bowiem pozbawimy wszystkie papryczki nasionek, danie będzie łagodne (wówczas można po prostu użyć zwykłej zielonej papryki, pokrojonej w kostkę).  Stopień ostrości stopniujemy zatem poprzez decyzję, ile papryczek damy z pestkami, a ile bez pestek, jak również zmniejszając/zwiększając ich ilość. Idea luźno bazowana na CakeWhiz . 

Pakora z brokułów, czyli brokuł w cieście po indyjsku

Obraz
  Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu rożnego rodzaju składników (jak warzywa, chleb , jajka , kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. W tym przepisie przedstawiam wersję z brokułów. Tak naprawdę, można użyć każdego rodzaju ulubionych warzyw - kalafiora, cukinii czy bakłażana.

Chrzan domowy. Jak zrobić chrzan.

Obraz
  Domowy chrzan wspaniale podkreśla smak wszystkiego rodzaju mięs, zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Jedynym czynnikiem zniechęcającym do przygotowania go samodzielnie może być konieczność ucierania, co wiąże się z morzem łez - powodują to olejki eteryczne zawarte w chrzanie. Zamiast jednak trzeć go ręcznie i owo morze łez wylewać, ja przygotowuję chrzan w malakserze, co jest o wiele szybsze. Bardzo polecam tę metodę, dzięki której możemy cieszyć się własnym, naturalnym produktem, bez fabrycznych "ulepszaczy" przy o wiele mniejszym poświęceniu. Uważam, że mimo tych kilku łez, bardzo warto :).