Skrzydełka musztardowo miodowe
Skrzydełka są jednym z najbardziej ekonomicznych, a jednocześnie smacznych, szybkich i łatwych pomysłów na obiad. W tym przepisie, oprócz samych skrzydełek, otrzymamy dodatkowo smaczny "rosół", który możemy wykorzystać jako bazę do zupy - i mamy kompletny posiłek. Wyraziste w smaku skrzydełka musztardowo-miodowe możemy podać z dowolnymi dodatkami, jak np. pieczone ziemniaki, frytki czy świeże pieczywo oraz ulubiona sałatka.
8 skrzydełek kurczaka
1,25 l wody
1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry
1 cebula - obrana, pokrojona w ćwiartki
1 łodyga selera naciowego - pokrojona w kawałki
1 ząbek czosnku - obrany
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz - do smaku
sos:
4 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka musztardy francuskiej ziarnistej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
1. Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części.
Powstają nam 24 kawałki.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę ze wszystkimi warzywami i
przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 min. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka.
Gotujemy 10 minut od momentu ponownego zawrzenia.
Odcedzamy z garnka części skrzydełek (lotek już nie będziemy
wykorzystywać). Otrzymaną w ten sposób bazę do dowolnej zupy doprawiamy do
smaku.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju
lub oliwy z oliwek. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote.
3. Kiedy
skrzydełka się robią, przygotowujemy sos, mieszając wszystkie jego składniki.
Usmażone skrzydełka na patelni zalewamy sosem (jeśli mamy na
patelni zbyt dużo oliwy, zlewamy ją przed dodaniem sosu). Mieszamy i kilka chwil
smażymy razem. Podajemy od razu, gorące.
Danie to najlepiej
smakuje na świeżo, nie warto więc robić dużej porcji z myślą, by została na
drugi dzień. Robi się je na tyle szybko, że przygotowanie kolejnej porcji nie
jest dużym problemem.
Komentarze
Prześlij komentarz