Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 5, 2020

Napoleonka

Obraz
Nazwa tego ciastka wywodzi się od pierwszej cukierni Feliksa Gołaszewskiego, mieszczącej się przy Świętokrzyskiej 26, stojącej frontem do placu Napoleona. Plac nadał nazwę cukierni, a nazwa cukierni przeszła na sprzedawane tam ciastka z kremem. Tą samą nazwę - "Napoleonka" nadał Gołaszewski także swojej drugiej kawiarni, mieszczącej się w kamienicy przy ulicy Nowy Świat 53 ( dawna "Kresowa") , którą zakupił w 1930 roku. Poza tym, okazuje się, że nazwa "napoleonka" funkcjonuje głównie w Polsce środkowo-północnej. Na południu, w Krakowie, ciastko składające się z ciasta francuskiego przełożonego kremem budyniowym to "kremówka", natomiast "napoleonka" to coś zupełnie innego. W Warszawie jest podobnie - kremówka i napoleonka to dwa różne ciastka. :) Tak czy inaczej, zachęcam do spróbowania tego pysznego i szybkiego w przygotowaniu ciastka. Raz bowiem kiedyś - kiedyś chciałam spróbować, czy potrafię zrobić ciasto francuskie. Potrafię. Wys

Boczek pieczony podwędzany

Obraz
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że domowe wędliny są najlepsze. Mamy pewność, ze zostały wykonane z najlepszych składników, a ich smak możemy dostosować do własnego gustu. Jeśli ktoś nie ma wędzarki lub z jakichkolwiek innych przyczyn chce pominąć etap wędzenia, śmiało można to zrobić: pieczony boczek będzie również bardzo dobrze smakował.

Domowa szynka pieczona

Obraz
Bardzo łatwy sposób na pyszną domową wędlinę do kanapek. Ta szynka robi się praktycznie sama, nasze jedyne zadanie to przygotowanie zalewy i osznurowanie mięsa. W ten sposób można przygotować również baleron.

Baleron parzony wędzony, metoda odwrotna

Obraz
To baleron robiony metodą odwrotną w stosunku do klasycznej, czyli najpierw parzony a potem podwędzany.  Jest to dobra metoda, skracająca czas wędzenia. Nadaje się do produktów, które chcemy jedynie lekko podwędzić, by nadać im charakterystyczny smak i aromat, a nie uwędzić całkowicie. 

Baleron wędzony gotowany

Obraz
Baleron wędzony gotowany - poniżej przedstawiam klasyczny sposób przygotowania tej wędliny w domu. 

Rillettes de porc - wieprzowe smarowidło do chleba

Obraz
Pierwsze pisemne wzmianki o rillettes można znaleść w książce kucharskiej z 1480 roku z Touraine we Francji. Rabelais, pisarz i filozof, nazwał je "brązową konfiturą", podkreślając także długotrwałośc wyrobu. Faktycznie, przechowywane w szczelnych naczyniach mieso, zabezpieczone przed dostępem powietrza warstwą smalcu, przechowywało się idealnie w ówczesnych bez lodówkowych czasach, świetne było także na podróż. W domach dumnie stawiano je przed honorowymi gośćmi jako symbol zamożności. Obecnie również warto je przygotować, by móc cieszyć się wyjątkowym smakiem rillettes. Rillettes to coś pośredniego pomiędzy pasztetem a smalcem, to smarowidło kanapkowe z dużą ilością mięsa. Aby się zrobiło, musimy mu jedynie dać czas, samo przygotowanie jest natomiast bajecznie proste i poradzi sobie z nim każdy - aby potem można było z dumą cieszyć się domowym wyrobem - nie koniecznie przed gośćmi, wystarczy przed samym sobą. Mnie dodatkowo cieszy, że mogę poznawać smak zbliżony do tego,

Sznurowanie wędlin / sznurownie mięsa / wiązanie szynki

Obraz
Poniżej przedstawiam prosty sposób sznurowania mięsa do wyrobu domowych wędlin. Można go wykorzystać przy pieczeniu mięsa, gotowaniu oraz wędzeniu. Mięsa, które możemy w ten sposób wiązać to karkówka, szynka oraz łopatka. Dużych kawałków boczku nie trzeba związać, lecz jeśli chcemy upiec roladę z boczku, to ta metoda wiązania również się nada. Na zdjęciach widoczna jest karkówka, z której robiłam baleron. Do sznurowania należy używać specjalnego sznurka do wędlin (do kupienia w każdym większym markecie), który przeznaczony jest do kontaktu z żywnością i nie zawiera sztucznych barwników. Mięso układamy na desce i obwiązujemy wzdłuż sznurkiem do wędlin. Zawiązujemy na dwa supełki, jeden koniec pozostawiając troszkę dłuższy.

Karkówka (lub schab) z brzoskwiniami w galarecie

Obraz
Prosty sposób na efektowne i pyszne danie. Karkówki można także nie zalewać galaretką, tylko po wystudzeniu jeść jako przepyszną wędlinę do kanapek.

Pieczony boczek marmurkowy

Obraz
Na początek mój pogląd - chyba ostatnimi czasy dość mało popularny - ja na prawdę lubię boczek. :)  Dziś mam dla Was  inny sposób przygotowalnia boczku od tego, który znamy od dawna, czyli od pieczonego boczku w całości lub w postaci rolady, zamarynowanego w ziołach. Ten powstaje z boczku mielonego - i to powstaje na prawdę błyskawicznie.  Z amierzam go przygotować także na te święta - będzie stanowił ciekawą odmianę na tradycyjnym półmisku wędlin :) . 1,25 kg surowego boczku (bez skóry) mielemy. Do masy dodajemy przeciśnięte 2-3 ząbki czosnku oraz 1 łyżkę pieprzu ziołowego, 4 łyżki roztartego w dłoniach majeranku, sól do smaku. Wlewamy 3/4 szklanki mleka i mieszamy.  Masę przekładamy  do krótkiej prostokątnej formy do pieczenia - tzw. keksówki, wyłożonej folia aluminiową. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. W połowie czasu odkrywamy folię od góry i wierzch posypujemy bułką tartą, aby uzyskać rumianą, chrupiącą skórkę (do podrumienienia moż

Szynka domowa

Obraz
Na blogu Wasabi znalazłam wspaniały przepis na domową szynkę. Nie jest to szynka pieczona lecz gotowana, i to gotowana krótko, dzięki czemu zachowuje wspaniały, różowy kolor i soczystość. Idealnie smakuje  na kanapkach, z dodatkiem chrzanu bądź musztardy. Jest ozdobą zarówno codziennego jak i świątecznego stołu. A co najważniejsze - jest przygotowana w sposób całkowicie naturalny, bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Smacznego!

Domowy baleron . Peklowana karkówka

Obraz
Są w życiu rzeczy, na które warto czekać. Jedną z nich jest niewątpliwie ta karkówka. :D Tym bardziej, że przygotowanie jej nie wymaga od nas prawie żadnego nakładu pracy: wystarczy umieścić mięso w zalewie, reszta robi się sama. Potem tylko gotujemy i voila! mamy pyszną, domową wędlinę :)  Przepis zamieszczała na Cincin BeataSz.

Pierś z indyka, domowa wędlina a la szynka

Obraz
Pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu wędlina, na podstawie tego przepisu. Wiem, że miłośników domowych wyrobów nie muszę szczególnie zachęcać :) .Tym, który jeszcze nie próbowali samodzielnego przygotowania wędlin powiem, że naprawdę warto. Zyskujemy wyrób smaczny, zdrowy,z pełnowartościowych składników a co najważniejsze - ogromną satysfakcję, kiedy możemy zjeść kanapkę z osobiście przygotowaną wędliną. :) 1 kg piersi z indyka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki soli peklowej rękaw do pieczenia Połowę mięsa kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Resztę mielemy. Mięso wkładamy do misek, do każdej porcji dodajemy po 2 łyżeczki soli peklowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do mięsa pokrojonego w kostkę wlewamy 100 ml wody i masujemy je, tzn. wyrabiamy dłonią lub robotem kuchennym ( haki) przez ok. 10 min, póki mięso nie

Łatwy pasztet domowy

Obraz
Dokładnie taki - łatwy szybki i pyszny. Dużo lepszy od produktów kupnych, ponieważ przygotowany ze składników najlepszej jakości, bez ulepszaczy i konserwantów. A przy tym tak prosty, że zrobi go każdy, w kilka chwil. Idealny na śniadanie, do kanapek, lub jako dodatek na świąteczny stół.

Wędzona pierś kurczaka. Wędzenie w domu.

Obraz
Spełniłam moje marzenia o wędzeniu. Wędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste.  Dlaczego jest proste, przekonacie się już za chwilę. A możliwe jest dlatego, ponieważ nie jest konieczny do tego żaden szalenie specjalistyczny sprzęt, a  metoda, z której korzystałam   prawie w ogóle nie generuje zadymienia.

Kiełbasa podwawelska domowa

Obraz
Kiełbasa bardzo prosta w wykonaniu: pracy jest naprawdę niedużo, należy wziąć jedynie pod uwagę okresy oczekiwania. Najlepiej ustawić sobie grafik pracy tak, by wypadało to w weekend, ale oczywiście nie jest to konieczne. Podane poniżej ilości można dowolnie zwielokrotnić, dostosowując do swoich potrzeb, jeśli się chce uzyskać większą ilość kiełbasy. Przygotowałam na podstawie tego przepisu    http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/05/Kielbasa-podwawelska.html  .

Pasztet z kruszonką

Obraz
Jak już pewnie wiecie, ogromnie lubię przygotowywać domowe wędliny. Mamy wtedy pewność, że używamy wyłącznie najlepszych, świeżych składników, i możemy dostosować smak do swoich upodobań. Unikamy także dodatków chemicznych. Przygotowanie pasztetu jest bardzo łatwe, nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności ani długiej pracy. Nagrodą jest natomiast wyborny smak. Delikatny, miękki domowy pasztet z kruszonką, podany ze świeżym pieczywem i ogórkami kiszonymi...  spróbujcie koniecznie! :)

Wędzenie wędlin i mięsa w domu

Obraz
Dla prawdziwego pasjonata nie istnieje słowo "niemożliwe". Zrealizowałam moje wieloletnie marzenia o wędzeniu. Jeśli też o tym myśleliście - zachęcam do spróbowania! Tak - jest to możliwe, nawet w bloku, nawet, jeśli nie mamy ogródka ani działki. A jeśli mamy, to tym lepiej. Nie - nie jest to trudne, nie jest to skomplikowane. Nie - nie potrzeba żadnych bardzo skomplikowanych urządzeń. Nie powoduje to dużego zadymienia - stopień zadymienia porównywalny jest z paleniem papierosów w pokoju. Ja nie palę, ale nawet jak dla mnie nie jest to dużo. Zatem - uchylamy kuchenne okno, włączamy wyciąg i do dzieła! Czego potrzebujemy? Przede wszystkim zrębki wędzarnicze dębowe, olchowe lub dębowo-olchowe. Do kupienia przez Internet. Zrębki wędzarnicze bukowe.

Pieczona karkówka - najprostsza domowa wędlina

Obraz
Pieczona karkówka to jedna z najprostszych w przygotowaniu domowych wędlin, zdrowych i bez sztucznych konserwantów. Nie potrzebujemy tutaj żadnego specjalistycznego sprzętu, skomplikowanych składników ani nawet doświadczenia w produkcji wędlin. Tak przygotowane mięso możemy wykorzystać na kanapki lub też, po pokrojeniu w grubsze, ok. 1 cm plastry, podać z sosem do obiadu.

Domowa konserwa tyrolska

Obraz
Mielonkę jako pierwsza wprowadziła do produkcji amerykańska forma Hormel w 1937 roku pod nazwą SPAM (skrót od słów Shoulder of Pork and hAM, bądź też SPiced hAM). Podczas II wojny światowej mielonka była podstawowym zaopatrzeniem dla wojska oraz ludności cywilnej, ponieważ zdobycie świeżego mięsa było bardzo trudne, a mielonkę zamkniętą w puszce można było długo przechowywać, nawet bez lodówki. Ponadto, była tania. W związku z ogromną popularnością mielonki bazowało na niej wiele potraw, m.in. zupa z mielonką, jajecznica z mielonką, mielonka smażona, mielonka panierowana jak kotlet, etc. Oryginalny SPAM nie dotarł wówczas do Polski (choć było obecny w wielkiej Brytanii i krajach Pacyfiku!), lecz na półkach polskich sklepów można było znaleźć przeróżne produkty bazujące na jego recepturze: konserwy śniadaniowe, biwakowe, turystyczne, tyrolskie, familijne, mielonki wieprzowe i tak dalej. Obecnie mielonka nadal jest popularna na różnego rodzaju wycieczkach, kampingach i biwakach, gło

Domowy karczek pieczony, marynowany

Obraz
Dzięki dłuższemu pieczeniu w niskiej temperaturze wędlina pozostaje miękka i soczysta.