Wędzona pierś kurczaka. Wędzenie w domu.
Spełniłam moje marzenia o wędzeniu.
Wędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo
proste. Dlaczego jest proste, przekonacie się już za chwilę. A
możliwe jest dlatego, ponieważ nie jest konieczny do tego żaden szalenie
specjalistyczny sprzęt, a metoda,
z której korzystałam prawie w ogóle nie generuje zadymienia.
Potrzebujemy:
- wok lub rondel (taki, na którym
nam mniej zależy)
- wkładkę do gotowania na parze
- pasującą pokrywkę
- folię aluminiową
- garść zrębków wędzarniczych
bukowych (do nabycia via net, moje są z allegro)
- 1 łyżeczkę czarnej herbaty
2 piersi kurczaka
Marynata:
250 ml wody
1 łyżeczka soli peklowej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
1 rozkruszone ziarno jałowca
Piersi kurczaka marynujemy w
zalewie nie mniej, niż 2 godziny, najlepiej zostawić je na noc Po tym czasie
mięso wyjmujemy i zostawiamy, by obeschło- mokre mięso będzie się dusić, nie
wędzić.
Na dnie rondla układamy folię
aluminiową. Na nią sypiemy zrębki. Dla aromatu można sypnąć łyżeczkę czarnej
herbaty*. Ustawiamy wkładkę do gotowania na parze, na której układamy mięso.
Całość szczelnie przykrywamy pokrywką.Włączamy gaz pod rondlem na średni
płomień. Od momentu, kiedy zacznie się wytwarzać dym**, zmniejszamy płomień i
wędzimy mięso 15 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy mięso w przykrytym
rondlu na ok. 30 min, do nabrania koloru.
Gotowe.
Podobnie można uwędzić skrzydełka.
Zamierzam spróbować także z pałeczkami.
Smakuje wybornie na świeżym
pieczywie z masłem.
* Czytałam o metodzie wędzenia na
samej herbacie, oczywiście wtedy w większej ilości. Nie próbowałam, ale może
się komuś przyda to info.
** Nie jest to żaden
"straszny" dym. Ledwo trochę, mniej, niż z papierosa.
:) Wystarczy lekko uchylone okno.
Autorem metody wędzenia na patelni jest przemo73 z forum wedlinydomowe.pl
Autorem metody wędzenia na patelni jest przemo73 z forum wedlinydomowe.pl
Komentarze
Prześlij komentarz