Pierś z indyka, domowa wędlina a la szynka
Pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu wędlina, na podstawie tego przepisu. Wiem, że miłośników domowych wyrobów nie muszę szczególnie zachęcać
:) .Tym, który jeszcze nie próbowali samodzielnego przygotowania wędlin powiem,
że naprawdę warto. Zyskujemy wyrób smaczny, zdrowy,z pełnowartościowych
składników a co najważniejsze - ogromną satysfakcję, kiedy możemy zjeść kanapkę
z osobiście przygotowaną wędliną. :)
1 kg piersi z indyka
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki soli peklowej
rękaw do pieczenia
Połowę mięsa kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Resztę mielemy.
Mięso wkładamy do misek, do każdej porcji dodajemy po 2 łyżeczki soli peklowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie do mięsa pokrojonego w kostkę wlewamy 100 ml wody i masujemy je, tzn. wyrabiamy dłonią lub robotem kuchennym ( haki) przez ok. 10 min, póki mięso nie wchłonie wody. Po wymasowaniu powinno zrobić się kleiste.
Mieszamy je z mięsem mielonym i dodajemy przyprawy oraz żelatynę.
Jeśli potrzeba, dodajemy ew. soli do smaku.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. formujemy od razu zgrabny wałek. Końce rękawa starannie zawiązujemy. Najlepiej zrobić wiązanie u góry, jak to widać na zdjęciu, żeby miejsce wiązania nie znajdowało się w dole garnka, tylko ciut nad wodą.
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki soli peklowej
rękaw do pieczenia
Połowę mięsa kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Resztę mielemy.
Mięso wkładamy do misek, do każdej porcji dodajemy po 2 łyżeczki soli peklowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie do mięsa pokrojonego w kostkę wlewamy 100 ml wody i masujemy je, tzn. wyrabiamy dłonią lub robotem kuchennym ( haki) przez ok. 10 min, póki mięso nie wchłonie wody. Po wymasowaniu powinno zrobić się kleiste.
Mieszamy je z mięsem mielonym i dodajemy przyprawy oraz żelatynę.
Jeśli potrzeba, dodajemy ew. soli do smaku.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. formujemy od razu zgrabny wałek. Końce rękawa starannie zawiązujemy. Najlepiej zrobić wiązanie u góry, jak to widać na zdjęciu, żeby miejsce wiązania nie znajdowało się w dole garnka, tylko ciut nad wodą.
W dużym garnku gotujemy wodę. Mięso wkładamy do
wrzącej wody, po czym zmieszamy płomień i parzymy wędlinę przez ok. 60 minut.
Mięso
wyjmujemy z garnka i studzimy, po czym odkładamy do stężenia do lodówki. Po
ostudzeniu wyjmujemy z rękawa.
Komentarze
Prześlij komentarz