Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 4, 2022

Pikantna pasta paprykowa do chleba na ciepło (i piwa)

Obraz
Oczywiście, wcale tego typu przekąsce nie musi towarzyszyć piwo ani żaden inny alkohol, jednak faktem jest, że znakomicie pasuje ona do zimnego piwa. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach, kiedy chcemy przygotować coś smacznego, nie spędzając jednocześnie całych godzin w kuchni. Dobrze pasuje także do śniadaniowej herbaty. Jest smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło. Poziom ostrości można łatwo dostosować do swojego gustu. Inspiracja: jedna z winiarni na Grinzingu (Austria).

Domowy paprykarz szczeciński

Obraz
Chciałam początkowo napisać, że ten paprykarz jest dużo lepszy od kupnego... ale przecież Wy to wiecie. To oczywiste, że domowy wyrób zawsze będzie smaczniejszy i zdrowszy od produktu z fabryki. Powiem jedynie, ze receptura paprykarza szczecińskiego sięga połowy lat. 60. W 2010 roku paprykarz szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych  województwa zachodniopomorskiego- zatem paprykarz, dołączając do oscypka i pańskiej skórki , ma szansę stać się produktem całkiem "trendy", a z pewnością, powinien, ze względu na fantastyczny smak.