Ham and Leek Pie. Zapiekanka z ciasta francuskiego z szynką i porem.
Pie [ paj ], czyli pyszna zapiekanka, w towarzystwie ulubionej sałatki idealna na obiad i kolację. Na zimno zaś świetnie sprawdzi się jako lunch na wynos. Po praz pierwszy słowo „ pie ” pojawia się w 1330 roku w spisie wydatków Klasztoru Bolton w Yorkshire, a samo pochodzenie tego słowa jest nieznane. Jedną z możliwości jest jego powiązanie ze słowem „sroka” – magpie, sugerujące, że tak, jak sroka zbiera różne atrakcyjne dla siebie przedmioty, tak pie-zapiekanka pełna jest różnorodnych i smakowitych kąsków. Faktycznie, pie można przygotować z przeróżnymi nadzieniami, zarówno klasycznymi, jak i wszystkimi, jakie tylko lubimy. Tym razem zachęcam Was do spróbowania tej pysznej, eleganckiej i kekkiej wersji z szynką, porem i serem. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałata z wyrazistym dressingiem szwajcarskim .