Posty

Wyświetlanie postów z września 22, 2024

Ham and Leek Pie. Zapiekanka z ciasta francuskiego z szynką i porem.

Obraz
  Pie [ paj ], czyli pyszna zapiekanka, w towarzystwie ulubionej sałatki idealna na obiad i kolację. Na zimno zaś świetnie sprawdzi się jako lunch na wynos. Po praz pierwszy słowo „ pie ” pojawia się w 1330 roku w spisie wydatków Klasztoru Bolton w Yorkshire, a samo pochodzenie tego słowa jest nieznane. Jedną z możliwości jest jego powiązanie ze słowem „sroka” – magpie, sugerujące, że tak, jak sroka zbiera różne atrakcyjne dla siebie przedmioty, tak pie-zapiekanka pełna jest różnorodnych i smakowitych kąsków. Faktycznie, pie można przygotować z przeróżnymi nadzieniami, zarówno klasycznymi, jak i wszystkimi, jakie tylko lubimy. Tym razem zachęcam Was do spróbowania tej pysznej, eleganckiej i kekkiej wersji z szynką, porem i serem. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałata z wyrazistym dressingiem szwajcarskim .

Uniwersalny sos koperkowy do łososia lub innej pieczonej ryby

Obraz
K operek wspaniale współgra z rybami. Ten prosty i pyszny maślany sos koperkowy przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Wspaniale podkreśli smak smażone, gotowanej na parze lub pieczonej ryby.

Beef Stew Pie. Zapiekanka z ciasta francuskiego z mielona wołowiną.

Obraz
Pie [ paj ], czyli pyszna zapiekanka, w towarzystwie ulubionej sałatki idealna na obiad i kolację. Na zimno zaś świetnie sprawdzi się jako lunch na wynos. Po praz pierwszy słowo „ pie ” pojawia się w 1330 roku w spisie wydatków Klasztoru Bolton w Yorkshire, a samo pochodzenie tego słowa jest nieznane. Jedną z możliwości jest jego powiązanie ze słowem „sroka” – magpie, sugerujące, że tak, jak sroka zbiera różne atrakcyjne dla siebie przedmioty, tak pie-zapiekanka pełna jest różnorodnych i smakowitych kąsków. Faktycznie, pie można przygotować z przeróżnymi nadzieniami, zarówno klasycznymi, jak i wszystkimi, jakie tylko lubimy.  Koniecznie spróbujcie tej pysznej wersji z wołowiną. To pyszny, elegancki,  a zarazem bardzo prosty do przygotowania posiłek.

Pieczona fasola z wołowiną po amerykańsku. Baked Beans.

Obraz
  Czy znacie pieczoną fasolę? Jasne, można kupić gotowe danie w puszce, co czasem nie jest wcale złym rozwiązaniem. Ale można przygotować ją również samemu, co wcale nie jest trudne. A w wersji, którą Wam przedstawiam poniżej, danie to zostało wyniesione na jeszcze wyższy poziom dzięki dodatkowi mielonej wołowiny. Smaczny i bardzo pożywny posiłek, który łączy w sobie wytrawny smak z nutą słodyczy. Przepis od At Home with Mrs Joan.

Karmelizowana czerwona cebula do steków i burgerów

Obraz
Karmelizowana słodko-kwaśna czerwona cebula o głębokim, balsamicznym smaku jest idealnym dodatkiem do mięs , drobiu i ryb. Wspaniale uzupełni smak steków, pieczeni, pieczonego kurczaka lub pieczonej ryby, nada się do burgerów, hot-dogów i na kanapki. Jest przy tym prosta i szybka do przygotowania.

Domowe nuggetsy z kurczaka

Obraz
Te pyszne domowe nuggetsy przygotujecie w kilka chwil. Są pełne smaku, chrypiące z wierzchu i miękkie w środku, a co najważniejsze – macie kontrolę nad ich jakością, używając dobrej jakości mięsa, bez żadnych sztucznych dodatków.  Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub bbq . Przepis wg Ewa.masterchef

Uniwersalny sos do pieczonych mięs

Obraz
Ten szybki i prosty do przygotowania sos idealnie sprawdzi się do wszystkich pieczonych mięs: do wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Pełen smaku i aromaty, doda wyrazistości i podkręci każde danie obiadowe.