Uniwersalny sos do pieczonych mięs

Ten szybki i prosty do przygotowania sos idealnie sprawdzi się do wszystkich pieczonych mięs: do wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Pełen smaku i aromaty, doda wyrazistości i podkręci każde danie obiadowe.

½ posiekanej marchewki

½ obranej posiekanej cebuli

1 mały pomidor, przekrojony na 4 części

1 łyżeczka tymianku

100 ml czerwonego wina

250 ml bulionu wołowego (lub drobiowego, jeśli sos ma być do drobiu)

Olej do smażenia

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

 

50 ml wody lub bulionu

1 łyżeczka mąki pszennej

1 łyżeczka masła

 

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mieszając marchewkę, cebulę i pomidora wraz z tymiankiem. Gdy cebula zacznie robić się złota, wlewamy wino. Mieszamy i po minucie wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, 10 minut.

Następnie sos przecedzamy na sicie - warzywa już nie będą potrzebne.

 

Przecedzony sos ponownie zagotowujemy, dodajemy wodę wymieszaną z mąką, zagotowujemy, dodajemy masło. Gotowy sos doprawiamy  do smaku pieprzem i solą.

 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu