Uniwersalny sos do pieczonych mięs
Ten szybki i prosty do przygotowania sos idealnie sprawdzi się do wszystkich pieczonych mięs: do wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Pełen smaku i aromaty, doda wyrazistości i podkręci każde danie obiadowe.
½ posiekanej marchewki
½ obranej posiekanej cebuli
1 mały pomidor, przekrojony na 4 części
1 łyżeczka tymianku
100 ml czerwonego wina
250 ml bulionu wołowego (lub drobiowego, jeśli sos ma być do drobiu)
Olej do smażenia
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
50 ml wody lub bulionu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mieszając marchewkę, cebulę i pomidora wraz z tymiankiem. Gdy cebula zacznie robić się złota, wlewamy wino. Mieszamy i po minucie wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, 10 minut.
Następnie sos przecedzamy na sicie - warzywa już nie będą potrzebne.
Przecedzony sos ponownie zagotowujemy, dodajemy wodę wymieszaną z mąką, zagotowujemy, dodajemy masło. Gotowy sos doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Komentarze
Prześlij komentarz