Karmelizowana czerwona cebula do steków i burgerów

Karmelizowana słodko-kwaśna czerwona cebula o głębokim, balsamicznym smaku jest idealnym dodatkiem do mięs , drobiu i ryb. Wspaniale uzupełni smak steków, pieczeni, pieczonego kurczaka lub pieczonej ryby, nada się do burgerów, hot-dogów i na kanapki. Jest przy tym prosta i szybka do przygotowania.

2 czerwone cebule, obrane, pokrojone w pół plastry o grubości ok. 5 mm (unikamy cieniutkich piórek)

1 łyżka masła + 1 łyżka oleju

1 czubata łyżeczka brązowego cukru

2 łyżki octu balsamicznego

50 ml czerwonego wina

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

 

Pyszne dodatki: pół łyżeczki tymianku lub 1/3 łyżeczki rozmarynu

 

Cebulę podsmażamy na maśle z olejem. Gdy będzie szklista, posypujemy ja po całości brązowym cukrem – nie mieszamy. Chwilę czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać i karmelizować. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i wino – mieszamy.  Na tym etapie możemy dodać tymianek lub rozmaryn. Całość podduszamy razem, aż większość płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu