Karmelizowana czerwona cebula do steków i burgerów
Karmelizowana słodko-kwaśna czerwona cebula o głębokim, balsamicznym smaku jest idealnym dodatkiem do mięs , drobiu i ryb. Wspaniale uzupełni smak steków, pieczeni, pieczonego kurczaka lub pieczonej ryby, nada się do burgerów, hot-dogów i na kanapki. Jest przy tym prosta i szybka do przygotowania.
2 czerwone cebule, obrane, pokrojone w pół plastry o grubości ok. 5 mm (unikamy cieniutkich piórek)
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
1 czubata łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
50 ml czerwonego wina
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Pyszne dodatki: pół łyżeczki tymianku lub 1/3 łyżeczki rozmarynu
Cebulę podsmażamy na maśle z olejem. Gdy będzie szklista, posypujemy ja po całości brązowym cukrem – nie mieszamy. Chwilę czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać i karmelizować. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i wino – mieszamy. Na tym etapie możemy dodać tymianek lub rozmaryn. Całość podduszamy razem, aż większość płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz