Ham and Leek Pie. Zapiekanka z ciasta francuskiego z szynką i porem.

 Pie [paj], czyli pyszna zapiekanka, w towarzystwie ulubionej sałatki idealna na obiad i kolację. Na zimno zaś świetnie sprawdzi się jako lunch na wynos. Po praz pierwszy słowo „pie” pojawia się w 1330 roku w spisie wydatków Klasztoru Bolton w Yorkshire, a samo pochodzenie tego słowa jest nieznane. Jedną z możliwości jest jego powiązanie ze słowem „sroka” – magpie, sugerujące, że tak, jak sroka zbiera różne atrakcyjne dla siebie przedmioty, tak pie-zapiekanka pełna jest różnorodnych i smakowitych kąsków. Faktycznie, pie można przygotować z przeróżnymi nadzieniami, zarówno klasycznymi, jak i wszystkimi, jakie tylko lubimy. Tym razem zachęcam Was do spróbowania tej pysznej, eleganckiej i kekkiej wersji z szynką, porem i serem. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałata z wyrazistym dressingiem szwajcarskim.


150 g szynki - pokrojonej w grubą kostkę

12 cm kawałek białej części pora – pokrojony w cienkie półplastry

Olej do smażenia

1 łyżka mąki

100 ml zimnej śmietanki UHT 12%

½ łyżeczki tymianku

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

 

150 g sera żółtego – pokrojonego w kostkę (?może być ser w plastrach pokrojonych w kostkę)

 

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko – do posmarowania ciasta

 

Na patelni podsmażamy szynkę wraz z porem, aż będą złote. Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wlewamy zimną śmietankę. Dodajemy tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika.

 

Naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm i głębokości co najmniej 4 cm wykładamy przyciętym na wymiar kawałkiem papieru do pieczenia, by zapobiec przywarciu ciasta do dna.

 

Z ciasta francuskiego najpierw wycinamy kółko o średnicy naczynia do zapiekania, czyli 20 cm – to będzie wierzch zapiekanki. Resztą ciasta wykładamy spół i boki naczynia – tu mamy swobodę działania, możemy dowolnie docinać i łączyć pozostałe ciasto, nie ma to wypływu na urodę potrawy.

 

Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy połowę przygotowanego nadzienia, posypujemy połową sera żółtego. Wykładamy druga połowę nadzienia, pozsypujemy resztą sera. Na wierzchu układamy pozostawiony krążek ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi krążka z bokami. Można palcami zrobić ozdobną falę. Wierzch zapiekanki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy na środku na krzyż,  by para podczas pieczenia miała którędy wyjść.

 

Pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta francuskiego, aż wierzch będzie rumiany.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu