Dressing francuski. Szwajcarski sos sałatkowy. Francuski sos do sałatek.

Mimo, że ten dressing nazywa się ''francuski'', nie jest to klasyczny sos vinegrette. Miałam okazję spróbować go i z miejsca się nim zachwycić w Szwajcarii. Od popularnego francuskiego vinegrette różni się ogromnie. Jest kremowy, wyrazisty, nadaje sałatce niesamowitego charakteru. Świetnie sprawdzi się w każdej kompozycji Waszych ulubionych warzyw, a nawet ze zwykłej zielonej sałaty zrobi pyszny dodatek do obiadu. Przepis wg SwissMilk.



6 łyżek majonezu

6 łyżek octu z białego wina

6 łyżek śmietakni UHT 12%

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki wody

12 łyżek oleju o neutralnym smaku (nie oliwy z oliwek), u mnie jest to olej słonecznikowy

1 łyżka siekanych listków świeżego tymianku

1 łyżeczka granulowanego czosnku

Szczypta cukru

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku


Składniki dokładnie mieszamy. Przelewamy do pojemnika ze szczelnym zamknięciem (słoik, butelka, etc.). Sos przechowujemy w lodówce do tygodnia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu