Dressing francuski. Szwajcarski sos sałatkowy. Francuski sos do sałatek.
Mimo, że ten dressing nazywa się ''francuski'', nie jest to klasyczny sos vinegrette. Miałam okazję spróbować go i z miejsca się nim zachwycić w Szwajcarii. Od popularnego francuskiego vinegrette różni się ogromnie. Jest kremowy, wyrazisty, nadaje sałatce niesamowitego charakteru. Świetnie sprawdzi się w każdej kompozycji Waszych ulubionych warzyw, a nawet ze zwykłej zielonej sałaty zrobi pyszny dodatek do obiadu. Przepis wg SwissMilk.
6 łyżek majonezu
6 łyżek octu z białego wina
6 łyżek śmietakni UHT 12%
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
12 łyżek oleju o neutralnym smaku (nie oliwy z oliwek), u mnie jest to olej słonecznikowy
1 łyżka siekanych listków świeżego tymianku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
Szczypta cukru
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Składniki dokładnie mieszamy. Przelewamy do pojemnika ze szczelnym zamknięciem (słoik, butelka, etc.). Sos przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Komentarze
Prześlij komentarz