Posty

Wyświetlanie postów z września 27, 2020

Bananowe ciasto czekoladowe

Obraz
Ciasta z bananami wyróżniają się przepięknym zapachem i wspaniałym, intensywnym smakiem. Są ponadto świetną metodą na zużycie bananów, które już za bardzo dojrzały. Przepis na podstawie RockRecipes .

Za'atar - przyprawa bliskowschodnia. Zaatar.

Obraz
Za'atar to nazwa mieszanki przypraw popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Armenia, Iran, Irak, Egipt, Izrael, Liban, Linia, Maroko, Arabia Saudyjska, Syria, Tunezja czy Turcja. Jej podstawowymi składnikami są tymianek, oregano i prażony sezam. Za'atar najczęściej jadany jest na chlebkach pita, które macza się w oliwie a potem w przyprawie. Używany jest także jako przyprawa do mięs, warzyw oraz do posypywania hummusu. Bardzo zachęcam do spróbowania tej ogromnie ciekawej i prostej do przygotowania przyprawy. Smak i aromat prażonego sezamu jest po prostu nieziemski! Śmiało mogę powtórzyć za Marzeną z bloga Arabskie Smaki : "Lubimy za'atar"!

Labneh - arabski twarożek / serek z jogurtu

Obraz
Labneh (po arabsku: labanah) to ser twarogowy, który wywodzi się z Libanu i krajów Bliskiego Wschodu. Powstaje poprzez odsączenie gęstego jogurtu. Świetnie smakuje posypany przyprawami lub polany miodem. Może być podany na kanapkach lub tradycyjnie, z chlebkiem typu pita. Pasuje także jako dodatek wielu dań kuchni arabskiej i orientalnej. Jest przy tym tak łatwy do zrobienia, że szkoda było by go nie spróbować. Przepis wg. bloga Chef in Disguise. Można zacząć całkowicie od początku i samemu przygotować jogurt. Dla chętnych, tutaj znajduje się przepis - klik. Można także użyć gotowego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego, o czym poniżej.

Domowy jogurt naturalny

Obraz
Chodząc po sklepie i obserwując półki często myślę sobie, jak wiele z tych produktów można przygotować samemu, w domu. I nie chodzi mi o rzeczy, których przygotowanie dostępne jest wyłącznie dla tych najwytrwalszych, którzy gotowi są na to poświecić dzień i noc :) . Chodzi mi o rzeczy, które są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, którym poświecić trzeba naprawdę niewiele wysiłku, a które w domowym wydaniu są nie tylko lepsze, smaczniejsze i zdrowsze, ale także dają nam ogromną satysfakcję, że zrobiliśmy je samodzielnie. Na przykład majonez . Na przykład jogurt. Przepis z bloga " Turcja od kuchni ".

Domowa śmietana. Creme Fraiche.

Obraz
  Zrobienie domowej śmietany creme fraiche jest ogromnie proste, a efektem jest naprawdę pyszna i gęsta śmietana. Bardzo polecam wszystkim fanom domowych wyrobów.

Kiełbasa w sosie curry

Obraz
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie od wczoraj pada. "Pada" to mało powiedziane -  po prostu leje. Pogoda bardziej przypomina listopad, niż czerwiec. Kiedy jest tak ponuro i smutno, lubię przygotować coś szybkiego i pysznego do jedzenia, a potem zwinąć się wieczorem pod kocem z dobrą książką. Przedstawiam zatem sposób na odmienienie "zwykłej" kiełbasy i zamienienie jej w smaczne i ciekawe danie - w aromatycznym sosie curry.  ( Nie mylić z również bardzo pyszną Currywurst )

Kiełbasa z kiszoną kapustą w pomidorach. Kiszona kapusta w pomidorach.

Obraz
Co przygotować, kiedy... do końca się nie wie, co by się zjadło, i ma się nie wiele czasu? Wymyśliłam pyszny i szybki obiad, z gatunku tych ciepłych, swojskich i domowych, a przy tym niedrogich i łatwych w wykonaniu. Kapusta syci i rozgrzewa, ale nie jest wcale ciężka. Dodatek pomidorów jest jak dla mnie przepyszny. W wersji wegetariańskiej   rezygnujemy  naturalnie z kiełbasy (lub używamy  kiełbaski bezmięsnej), kapustę podajmy  z ziemniaczkami. Polecam!

Galuszki / haluszki, czyli kluski po węgiersku

Obraz
Galuszki  (haluszki) to rodzaj klusek bardzo popularnych w kuchni węgierskiej. Są niezwykle mięciutkie, delikatne i smaczne, a ich przygotowanie jest niezwykle łatwe i trwa dosłownie kilka minut (samo gotowanie to sekundy!) - o wiele szybciej, niż jakiegokolwiek gotowego makaronu z paczki. Są wyśmienitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju gulaszy i potraw z sosami. Mogą stanowić także samodzielne danie, ponieważ dobrze sprawdzą się w większości dań, do których użylibyśmy makaronu bądź kopytek. Przepis na podstawie książki "Hungarian Cookery Book", Karoly Gundel.

Gnocchi po sorentyńsku, czyli z pomidorami i mozzarellą. Gnocchi alla sorrentina

Obraz
  Gnocchi alla sorrentina to jedno z typowych dań kuchni neapolitańskiej. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się ono z przepięknie położonego miasta Sorrento. Połączenie delikatnych kluseczek gnocchi z prostym sosem pomidorowym oraz serem jest niezwykle udane, danie jest szybkie i łatwe do przygotowania, a przy tym pożywne i niezwykle smaczne. Na tym polega właśnie uroda włoskiej kuchni - kilka prostych składników najlepszej jakości pozwala stworzyć danie zdolne zauroczyć największego smakosza. Przepis wg. L'oro in tavola .

Kopytka po węgiersku z boczkiem i białym serem

Obraz
Kuchnia węgierska pełna jest prostych, pożywnych przepisów na smaczne dania o ludowym charakterze. Połączenie smakowe boczku z białym serem bądź twarogiem jest naprawdę udane. 

Gnocchi z sosem serowym, pomidorami i rukolą. Koptyka z sosem serowym.

Obraz
Jeśli zrobiliście domowe gnocchi (klik- przepis) lub właśnie kupiliście je, pewnie szukacie sposobu, w jaki je tym razem podać. Dziś mam dla Was prosty przepis na sos serowy, dzięki któremu stworzymy pyszne, pożywne danie. W ten sam sposób można także podać kopytka. Przepis wg Lecker.de.

Pieczony łosoś z pesto i pomidorami

Obraz
Pieczenie w folii to proste i genialne rozwiązanie - dzięki trzem składnikom uzyskujemy pyszne połączenie smaków w stylu włoskim. Oczywiście, zamiast łososia możemy użyć każdej innej ryby , zwłaszcza ryb o zwartym mięsie. To danie, które robi się samo, do tego w zaledwie kilka chwil. Bardzo polecam! Pomysł na podstawie CookingClassy .

Ryba po tajsku w czerwonym kokosowym curry

Obraz
Idealne danie na chłodne dni oraz na chwilę, gdy mamy ochotę na orientalne smaki. Chrupiące warzywa, otoczone pełnym smaku mlekiem kokosowym, przeniosą Was do egzotycznej Tajlandii. Dzięki aromatycznej czerwonej paście curry możemy swobodnie stopniować stopień pikantności dania. Do tego delikatna ryba oraz ryż, i pyszny posiłek gotowy.

Łosoś w kremowym sosie koperkowym na tagliatelle

Obraz
Lekko chrupkie kawałki łososia w kremowym sosie koperkowym, podane na makaronie tagliatelle to danie niezwykle smaczne, eleganckie, a przy tym bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga wielu składników ani szczególnych trudów czy umiejętności. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam!

Befsztyk tatarski. Tatar z wołowiny.

Obraz
Powszechnie uważa się, że potrawa zwana befsztykiem tatarskim pochodzi od Tatarów krymskich. Jednak, jak pisze Bartosz Rozwadowski - nic bardziej mylnego. Istnieją dwie teorie dotyczące jego pochodzenia i próbujące wyjaśnić jego nazwę. Według pierwszej, w XVI-wiecznej kulturze zachodniej jedzenie surowego mięsa uznawane było jako zachowanie barbarzyńskie, pełne dzikości i prymitywizmu. Oczywiście, kojarzyło się to bezpośrednio z wojownikami tatarskimi, uznawanymi za wyjątkowo dzikich i nieokrzesanych, a przy tym niebezpiecznych – a zapewne jedzenie surowego mięsa w ówczesnych warunkach sanitarnych do takich właśnie należało.  Zgodnie z druga teorią, nazwa "tatarski", ma swoje korzenie w tradycyjnej kuchni francuskiej. Na początku XX wieku bardzo popularnym daniem serwowanym w wytwornych restauracjach była drobno siekana, surowa wołowina „steak l'americanne avec sauce tatare,” czyli stek po amerykańsku z sosem tatarskim. W 1938 roku, kiedy ukazało się pierwsze wydanie słyn

Roladki z salami z serkiem i ogórkiem

Obraz
Dziś chciałam Wam zaproponować smaczną imprezową przekąskę bądź też ciekawy sposób na urozmaicenie śniadania. Salami dobrze komponuje się z kremowym serkiem i ogórkiem, a wyglądające efektownie roladki są niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania.

Orzeszki cynamonowe

Obraz
  Dzisiejszy przepis to orzeszki w słodkiej, cynamonowej otoczce. Jest to ciekawa odmiana od zazwyczaj spotykanych słonych orzeszków, którą możemy bardzo łatwo wykonać sami. Takie orzeszki przyjemnie będzie pochrupać samemu bądź postawić je na stole podczas przyjęcia. Jeśli lubicie natomiast sprawiać bliskim słodkie podarunki, cynamonowe orzeszki sprawdzą się w tej roli znakomicie. Wystarczy porcję orzeszków zapakować np. przezroczystą folię (celofan) i przewiązać ozdobnie wstążeczką. Pomysł znaleziony u FireflyTales .

Żurek

Obraz
Żurek to jedna z moich ulubionych zup, od zawsze. Pojawia się u nas dość często, bo ogromnie lubimy ten smak. Oczywiście, można zakwas na żur przygotować samodzielnie, ale kiedy braknie nam czasu lub spontanicznie postanowimy: tak, dziś chcę żurek! - można pójść odrobinę na skróty i użyć równie dobrego gotowego zakwasu w postaci koncentratu żuru. Żurek to prosta w wykonaniu, szybka i pożywna zupa, a przy tym elegancka.  Odpowiednia zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół.

Kapuśniak rosyjski

Obraz
  Na chłodne dni kapuśniak jest niezastąpiony. Zresztą, nie tylko na chłodne. To jedna z moich ulubionych zup. Poniższy przepis prezentuje jego rosyjską wersję. W Rosji zupy z kapusty ( nazywane "szczi", ros. щи ) należą do dań bardzo popularnych oraz lubianych. Podobno oprócz kaszy to podstawowe pożywienie Rosjanina, co ma obrazować powiedzenie "Szczi i kasza - strawa nasza". Czym różni się ona od polskiej? Zasadniczo dwoma składnikami - pomidorami oraz grzybami. Zmiana, choć może niewielka, bardzo wzbogaca smak tej zupy i bardzo przypadła nam do gustu. Polecam!

Sulu Kofte, czyli turecka zupa z klopsikami

Obraz
Sulu Kofte to rodzaj tureckiej zupy czy tez gulaszu z klopsikami. Klopsiki z mięsa wołowego przygotowuje się z dodatkiem kaszy kuskus, bulgur lub ryżu, po czym dusi wraz z warzywami w sosie paprykowo pomidorowym. Całości jest niezwykle smaczna, kolorowa i aromatyczna, a przy tym łatwa i szybka w wykonaniu. Do tego bardzo ważnym dodatkiem jest świeży, jasny pszenny chleb, bułka lub bagietka, by można było maczać pieczywo w sosie :) . Przepis na podstawie AhmetKocht .