Kiełbasa z kiszoną kapustą w pomidorach. Kiszona kapusta w pomidorach.
Co przygotować, kiedy... do końca się nie wie, co by się zjadło, i ma się nie wiele czasu? Wymyśliłam pyszny i szybki obiad, z gatunku tych ciepłych, swojskich i domowych, a przy tym niedrogich i łatwych w wykonaniu. Kapusta syci i rozgrzewa, ale nie jest wcale ciężka. Dodatek pomidorów jest jak dla mnie przepyszny. W wersji wegetariańskiej rezygnujemy naturalnie z kiełbasy (lub używamy kiełbaski bezmięsnej), kapustę podajmy z ziemniaczkami. Polecam!
4 kiełbaski
40 dag kiszonej kapusty ( odciśniętej z soku)
1 duża cebula
1 pomidor
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki dobrego keczupu
1 łyżeczka pierzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zrumienić w dużym
garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodać listek laurowy, pieprz, kminek i
ziele angielskie. Kapustę pokroić drobno, dodać do cebuli, chwilę razem smażyć,
aż kapusta zrobi się szklista. Zalać wodą tak, by przykryła kapustę, dodać
obranego, pokrojonego w kostkę pomidora, paprykę, koncentrat i keczup, i dusić
do miękkości ok. 15 min. (Jeśli woda za szybko wyparuje, w razie potrzeby
trochę dolać, lecz nie może być jej za dużo - kapusta ma być gęsta, a nie zamienić
się w zupę). Dodać kiełbaski wymieszać i gotować razem, aż kiełbaski będą
miękkie. Gdy woda odparuje a kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.
Z łyżki masła i łyżki maki pszennej zrobić rumianą
zasmażkę i zagęścić kapustę. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Można oczywiście pominąć kiełbasę i potraktować
kapustę jako obiad wegetariański, lub podać kapustę jako dodatek do obiadu (ryba, kotlety, kurczak, pieczeń itd.).
Komentarze
Prześlij komentarz