Ryba po tajsku w czerwonym kokosowym curry
Idealne danie na chłodne dni oraz na chwilę, gdy mamy ochotę na orientalne smaki. Chrupiące warzywa, otoczone pełnym smaku mlekiem kokosowym, przeniosą Was do egzotycznej Tajlandii. Dzięki aromatycznej czerwonej paście curry możemy swobodnie stopniować stopień pikantności dania. Do tego delikatna ryba oraz ryż, i pyszny posiłek gotowy.
ok. 800 g filetów bez ości z białej ryby (u mnie dorsz, 2 filety,
czyli cała ryba)
1 zielona papryka - pokrojona w paski
2 marchewki - obrane, pokrojone w słupki
2 cebule - obrane, pokrojone w pióra
1 kawałek świeżego imbiru (wielkości wiśni, ok, 2 cm) - obrany,
drobno posiekany
2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 łyżeczka czerwonej pasty curry - do smaku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 małe puszki mleka kokosowego (165 ml x 2)
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli - do smaku
ew. kilka listków świeżej bazylii
mąka pszenna do obtoczenia ryby
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1. Rybę kroimy z kawałki (ok. 5 cm x 4 cm), obtaczamy w mące
pszennej. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy
z patelni.
2. Następnie podsmażamy paprykę z marchewką, cebulą, czosnkiem i
imbirem, aż cebula będzie szklista. Chodzi o to, by warzywa przestały być
surowe, lecz pozostały chrupkie. Dodajemy pastę curry i paprykę, mieszamy.
Wlewamy mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Dodajemy bazylię, cukier
oraz sól do smaku. Mieszamy i chwilę dusimy razem, aż sos lekko zgęstnieje.
3. Wówczas ponownie układamy na patelni usmażoną wcześniej rybę,
polewamy sosem i warzywami. Dusimy chwilę razem, po czym podajemy - najlepiej z
ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz