Ryba po tajsku w czerwonym kokosowym curry

Idealne danie na chłodne dni oraz na chwilę, gdy mamy ochotę na orientalne smaki. Chrupiące warzywa, otoczone pełnym smaku mlekiem kokosowym, przeniosą Was do egzotycznej Tajlandii. Dzięki aromatycznej czerwonej paście curry możemy swobodnie stopniować stopień pikantności dania. Do tego delikatna ryba oraz ryż, i pyszny posiłek gotowy.

ok. 800 g filetów bez ości z białej ryby (u mnie dorsz, 2 filety, czyli cała ryba)

1 zielona papryka - pokrojona w paski

2 marchewki - obrane, pokrojone w słupki

2 cebule - obrane, pokrojone w pióra

1 kawałek świeżego imbiru (wielkości wiśni, ok, 2 cm) - obrany, drobno posiekany

2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

1 łyżeczka czerwonej pasty curry - do smaku

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 małe puszki mleka kokosowego (165 ml x 2)

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli - do smaku

ew. kilka listków świeżej bazylii

 

mąka pszenna do obtoczenia ryby

oliwa z oliwek lub olej do smażenia

 

1. Rybę kroimy z kawałki (ok. 5 cm x 4 cm), obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.

2. Następnie podsmażamy paprykę z marchewką, cebulą, czosnkiem i imbirem, aż cebula będzie szklista. Chodzi o to, by warzywa przestały być surowe, lecz pozostały chrupkie. Dodajemy pastę curry i paprykę, mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Dodajemy bazylię, cukier oraz sól do smaku. Mieszamy i chwilę dusimy razem, aż sos lekko zgęstnieje.

3. Wówczas ponownie układamy na patelni usmażoną wcześniej rybę, polewamy sosem i warzywami. Dusimy chwilę razem, po czym podajemy - najlepiej z ryżem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu