Żurek

Żurek to jedna z moich ulubionych zup, od zawsze. Pojawia się u nas dość często, bo ogromnie lubimy ten smak. Oczywiście, można zakwas na żur przygotować samodzielnie, ale kiedy braknie nam czasu lub spontanicznie postanowimy: tak, dziś chcę żurek! - można pójść odrobinę na skróty i użyć równie dobrego gotowego zakwasu w postaci koncentratu żuru. Żurek to prosta w wykonaniu, szybka i pożywna zupa, a przy tym elegancka.  Odpowiednia zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół.

1 słoik koncentratu żuru ( najbardziej lubię w słoikach, nie w butelkach)
2 litry wody ( sprawdźcie jednak, na jaką ilość wody jest przeznaczony Wasz żur. Lepiej dać mniej, niż za dużo)
100 ml gęstej kwaśniej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki majeranku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku
4 ząbki czosnku
sól i czarny pieprz - do smaku

dodatkowo:
kiełbasa - ok. 20 cm
1 łyżka masła do smażenia kiełbasy

jajka ugotowane na twardo

Żur rozmieszać dokładnie w 0,5 litra  ciepłej wody. Dodać pozostałą wodę i zagotować wraz z przyprawami i posiekanym czosnkiem.

Kiełbasę pokroić w półplasterki i zrumienić na patelni, na maśle.
Dodać do gotującego się żuru.

W międzyczasie ugotować na twardo potrzebną nam ilość jajek.

Mąkę rozmieszać dokładnie w śmietanie. Najpierw wlać trochę gorącej zupy, wymieszać 

(wtedy śmietana się nie zważy.) Następnie przelać śmietanę do żuru, mieszając.
Zagotować.

Podawać z jajkiem i świeżym chlebem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu