Galuszki / haluszki, czyli kluski po węgiersku
Galuszki (haluszki) to rodzaj klusek bardzo popularnych w kuchni węgierskiej. Są niezwykle mięciutkie, delikatne i smaczne, a ich przygotowanie jest niezwykle łatwe i trwa dosłownie kilka minut (samo gotowanie to sekundy!) - o wiele szybciej, niż jakiegokolwiek gotowego makaronu z paczki. Są wyśmienitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju gulaszy i potraw z sosami. Mogą stanowić także samodzielne danie, ponieważ dobrze sprawdzą się w większości dań, do których użylibyśmy makaronu bądź kopytek. Przepis na podstawie książki "Hungarian Cookery Book", Karoly Gundel.
4 jajka
1/4 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
szczypta proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
Jajka rozmącamy wraz z wodą, solą i proszkiem do pieczenia.
Mieszając trzepaczką/rózgą kuchenną, dodajemy stopniowo mąkę, aż do uzyskania
gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji budyniu. Odstawiamy na 5 minut.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Za pomocą maszynki do galuszek wpuszczamy kluseczki partiami na
wrzącą wodę. Mieszamy i gotujemy kluseczki, aż wypłyną na powierzchnię
(kilkanaście sekund). Wyławiamy łyżką cedzakową.
Maszynka do robienia galuszek:
Komentarze
Prześlij komentarz