Gulasz z soczewicy z papryką
Dzisiejsze danie to aromatyczny gulasz z czerwonej soczewicy, inspirowany smakami kuchni Bliskiego Wschodu. Połączenie soczystej papryki, cebuli i bogatej mieszanki przypraw sprawia, że każdy kęs pełen jest głębokiego, korzennego aromatu. Idealnie komponuje się z delikatnym puree ziemniaczanym, ryżem lub chrupiącym pieczywem, tworząc sycący posiłek na każdą okazję. Nie chcesz, by Twój posiłek był wegetariański? Żaden problem: do gotowania dodaj wraz z soczewicą pokrojony w drobną kostkę filet z kurczaka, indyka, lub pokrojoną w plastry kiełbasę (wołowina i wieprzowina nie sprawdzą się, bo wymagają dłuższego duszenia. Najpierw by trzeba udusić mięso z cebulą i przyprawami, a potem dodać resztę składników). Przepis z książki ''Herzhafte Eintöpfe'' Elisabeth Fischer.