Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 14, 2024

Idealne pankejki z borówkami / jagodami .Blueberry pancakes.

Obraz
To najsmaczniejszy przepis na pankejki z borówkami, jaki do tej pory znalazłam, a próbowałam naprawdę wielu. Jest to przepis z lat pięćdziesiątych - czasami  dawne klasyki są po prostu najlepsze!  1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru szczypta soli 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju 1/2 szklanki borówek amerykańskich lub jagód ew. olej do posmarowania patelni Suche składniki mieszamy. Dodajemy mleko z rozmąconym jajkiem i olejem.  Mieszamy ręcznie, np. drewniana łyżką, trzepaczką, ale nie robotem kuchennym, tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki. Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą, na średnim ogniu, z obu stron na złoto. Podajemy z  syropek klonowym lub miodem.

Polędwiczki z kurczaka w sosie porowym

Obraz
Dzisiejszy przepis to niesamowicie smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, a przy tym bardzo szybka. mięso jest delikatne i mięciutkie, a kremowy sos podkreśla wyjątkowy charakter tego dania. Przepis od Kuchniawmoimdomu . 12 polędwiczek z kurczaka mąka + sól + pieprz + papryka słodka ok. 12 cm białej części pora - pokrojonej w cienkie półplastry 1 nieduża marchewka - ograna, starta na tarce (grube oczka) 250 ml bulionu 150 ml śmietanki UHT 12% masło i mąka do zasmażki sól i pierz - do smaku Przygotowujemy mąkę do obtaczania polędwiczek, mieszając ja z sola, pieprzem i papryką (po ok pół łyżeczki każdej z przypraw na 1/2 szklanki maki).  Polędwiczki obtaczamy i podsmażamy z obu stron na złoto na patelni. Zdejmujemy. Na tę sama patelnię dodajemy 1 łyżeczkę masła, por i marchew. chwile smażymy, mieszając. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, i wlewamy zimną śmietankę oraz bulion. Pozwalamy sosowi się zagotować, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W sosie umieszczamy polędwiczk

Prosta pieczona polędwica z sosem pieprzowym

Obraz
Polędwica to wbrew pozorom łatwe do przygotowania mięso: wystarczy uzyć aromatycznych przypraw i nie piec za długo, by się nie przesuszyła. W krótkim czasie mamy dzięki niej pyszny i bardzo elegancki obiad. Przepis wg SaltAndLavender .

Domowa przyprawa do wieprzowiny

Obraz
Pyszna, aromatyczna kompozycja przypraw do wieprzowiny: schabu, polędwicy czy karkówki. Przepis wg SaltAndLavender .

Śledzie w śmietanie

Obraz
Sekretem śledzi w śmietanie jest to, że do ich przygotowania nie można użyć samej śmietany. Niezbędny jest dodatek majonezu, bo inaczej śmietana się zwarzy, podejdzie wodą, i potrawa nie będzie estetyczna. Poniżej znajdziecie przepis na przepyszne, delikatne śledzie. Jeśli lubicie, można dodać również drobno pokrojone w kostkę jabłko.

Hreczniaki, czyli wege kotlety z kaszy gryczanej

Obraz
Specjalnością nadbużańskiej kuchni Lubelszczyzny są zarówno różnego rodzaju placuszki, bliny i gryczane hreczniaki, jak i swojskiego wyrobu sery - białe i żółte. Hreczniaki (Hreczki) to kotlety z kaszy gryczanej i białego sera. Choć połączenie może wydawać się niecodzienne, hreczniaki w smaku nie ustępują niczym kotletom mięsnym. Są pyszne, pożywne a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich nazwa wywodzi się od słowa "hreczka", czyli kasza gryczana, gryka. Wspaniale smakują podane tradycyjnie, z sosem koperkowym.

Hummus, arabska pasta z ciecierzycy

Obraz
  Hummus to pochodząca z Libanu pasta ciecierzycy, bardzo popularna w kuchni arabskiej oraz żydowskiej. "Hummus" w języku arabskim oznacza ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to " ḥ ummu ṣ bi ṭ a ḥ īna", czyli ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej książki kucharskiej z XIII w. Hummus stanowi bogate źródło żelaza i witamin. Może zostać podany jako d odatek do dań kuchni arabskiej, bądź też sam, jako przekąska, z chlebkiem pita. Stanowi wówczas pełno białkowy posiłek wegetariański. 1 puszka ciecierzycy 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól do smaku Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna. Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą. Hummus przekła

Falafel

Obraz
Falafel to popularna potrawa wegetariańska z krajów arabskich, przygotowywana z ciecierzycy i/lub bobu. Ja najbardziej lubię wersję z ciecierzycy.