Śledzie w śmietanie
Sekretem śledzi w śmietanie jest to, że do ich przygotowania nie można użyć samej śmietany. Niezbędny jest dodatek majonezu, bo inaczej śmietana się zwarzy, podejdzie wodą, i potrawa nie będzie estetyczna. Poniżej znajdziecie przepis na przepyszne, delikatne śledzie. Jeśli lubicie, można dodać również drobno pokrojone w kostkę jabłko.
1 opakowanie śledzi w oleju typu matjas
1- 2 cebule
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany 12%
4 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
czarny pieprz - do smaku
ew. sól
Śledzie moczymy przez godzinę. Wyjmujemy i kroimy w małe kawałki.
Cebulę kroimy w cieniutkie pióra kostkę.
Śmietanę mieszamy z majonezem i przyprawami. W zależności od słoności śledzi, możemy dodać szczyptę soli, ale z tym postępujemy ostrożnie. Dodajemy cebulę i śledzie, mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się wymieszały.
Komentarze
Prześlij komentarz