Śledzie w śmietanie

Sekretem śledzi w śmietanie jest to, że do ich przygotowania nie można użyć samej śmietany. Niezbędny jest dodatek majonezu, bo inaczej śmietana się zwarzy, podejdzie wodą, i potrawa nie będzie estetyczna. Poniżej znajdziecie przepis na przepyszne, delikatne śledzie. Jeśli lubicie, można dodać również drobno pokrojone w kostkę jabłko.


1 opakowanie śledzi w oleju typu matjas
1- 2 cebule
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany 12%

4 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki cukru

1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

czarny pieprz - do smaku

ew. sól

Śledzie moczymy przez godzinę. Wyjmujemy i kroimy w małe kawałki.
Cebulę kroimy w cieniutkie pióra kostkę. 

Śmietanę mieszamy z majonezem i przyprawami. W zależności od słoności śledzi, możemy dodać szczyptę soli, ale z tym postępujemy ostrożnie. Dodajemy cebulę i śledzie, mieszamy.

Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się wymieszały.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu