Polędwiczki z kurczaka w sosie porowym

Dzisiejszy przepis to niesamowicie smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, a przy tym bardzo szybka. mięso jest delikatne i mięciutkie, a kremowy sos podkreśla wyjątkowy charakter tego dania. Przepis od Kuchniawmoimdomu.


12 polędwiczek z kurczaka

mąka + sól + pieprz + papryka słodka

ok. 12 cm białej części pora - pokrojonej w cienkie półplastry

1 nieduża marchewka - ograna, starta na tarce (grube oczka)

250 ml bulionu

150 ml śmietanki UHT 12%

masło i mąka do zasmażki

sól i pierz - do smaku


Przygotowujemy mąkę do obtaczania polędwiczek, mieszając ja z sola, pieprzem i papryką (po ok pół łyżeczki każdej z przypraw na 1/2 szklanki maki).  Polędwiczki obtaczamy i podsmażamy z obu stron na złoto na patelni. Zdejmujemy.

Na tę sama patelnię dodajemy 1 łyżeczkę masła, por i marchew. chwile smażymy, mieszając. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, i wlewamy zimną śmietankę oraz bulion. Pozwalamy sosowi się zagotować, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W sosie umieszczamy polędwiczki i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, 8 minut.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu