Polędwiczki z kurczaka w sosie porowym
Dzisiejszy przepis to niesamowicie smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, a przy tym bardzo szybka. mięso jest delikatne i mięciutkie, a kremowy sos podkreśla wyjątkowy charakter tego dania. Przepis od Kuchniawmoimdomu.
12 polędwiczek z kurczaka
mąka + sól + pieprz + papryka słodka
ok. 12 cm białej części pora - pokrojonej w cienkie półplastry
1 nieduża marchewka - ograna, starta na tarce (grube oczka)
250 ml bulionu
150 ml śmietanki UHT 12%
masło i mąka do zasmażki
sól i pierz - do smaku
Przygotowujemy mąkę do obtaczania polędwiczek, mieszając ja z sola, pieprzem i papryką (po ok pół łyżeczki każdej z przypraw na 1/2 szklanki maki). Polędwiczki obtaczamy i podsmażamy z obu stron na złoto na patelni. Zdejmujemy.
Na tę sama patelnię dodajemy 1 łyżeczkę masła, por i marchew. chwile smażymy, mieszając. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, i wlewamy zimną śmietankę oraz bulion. Pozwalamy sosowi się zagotować, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W sosie umieszczamy polędwiczki i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, 8 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz