Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 11, 2021

Ciasto jogurtowe z jagodami

Obraz
W lecie wszystko dookoła aż woła, by jak najlepiej wykorzystać dostępne owoce. To sezon owocowych deserów, ciast i lodów. Patrząc na przepiękne jagody, które ostatnio dostałam :), od razu wpadłam na myśl, by zrobić z nimi ciasto. Ciasto pełne owoców, miękkie, wilgotne i delikatne dzięki dodatkowi jogurtu, idealne do kawy czy herbaty, a przy tym bardzo proste i szybkie do przygotowania. Przepis na podstawie Chocolate with Grace .

Turecka sałatka z fasoli. Piyaz.

Obraz
Bardzo smaczna, zdrowa sałatka, dekoracyjna i szybka w wykonaniu. Przepis z bloga Turcja od kuchni.

Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym

Obraz
  Poniższy przepis to pyszna wersja kurczaka po toskańsku, zanurzonego w pysznym, aromatycznym sosie z suszonymi w słońcu pomidorami i świeżym szpinakiem. Danie bardzo łatwe do wykonania, a jednocześnie eleganckie. Jeśli chcecie zaskoczyć ukochaną osobę lub przyjaciół obiadem we włoskim stylu, wypróbujcie ten przepis. Przepis na podstawie Allrecipes .

Domowy ajvar

Obraz
  Ajvar jest bardzo popularnym specjałem wywodzącym się z kuchni bałkańskiej, obecnym w takich krajach jak Chorwacja, Bułgaria, Serbia, Słowenia, Macedonia czy Albania. Jego nazwa wywodzi się od tureckiego słowa „havyar”, która oznacza „kawior”. Tradycyjnie ajvar przygotowuje się jesienią, gdy zbiory papryki są najbardziej obfite. Niegdyś całe rodziny zasiadały do wyrobu ajvaru, który przygotowywano w ogromnych kotłach z ogromnej ilości kilogramów produktów. Tak też jest i dziś, choć są to co raz rzadsze sytuacje. Przemysłowo produkowany ajvar jest co raz bardziej powszechny, wypierając pomału produkcję domową. Moim zdaniem jednak warto pokusić się o domowy wyrób, choćby w takich niewielkich ilościach, ponieważ jest on niezwykle smaczny i generalnie łatwy w przygotowaniu. Dodatkowo, używa się tu tradycyjnej metody, czyli pieczenia papryki. Wielkie fabryki poprzestają jedynie na jej ugotowaniu. Smak domowego ajvaru jest zatem intensywniejszy, pełniejszy – koniecznie spróbujcie : ) Źródł

Sałatka z kurczaka w ziołach włoskich do kanapek. Kanapka z kremowym kurczakiem z cebulą.

Obraz
Kiedy macie ochotę na pożywną kanapkę, najlepiej na ciepło, sięgnijcie po kurczaka z ziołach włoskich z cebulą. Do jego przygotowania najwygodniej użyć kurczaka upieczonego, lub tego, który pozostał z rosołu. Jeśli zaś nie macie ani jednego, ani drugiego, pokrójcie bardzo drobno surowy filet z piersi kurczaka, oprószcie sola i pieprzem, i usmażcie. Następnie postępujcie dalej, jak w przepisie. Smacznego!

Szybka konfitura truskawkowa lub malinowa

Obraz
  Robienie domowych konfitur wcale nie jest czynnością  żmudną ani długotrwałą. Przede wszystkim, jeśli sami tego nie chcemy, nie musimy przerabiać hurtowej ilości owoców. Ja przygotowuję konfiturę z niedużej ilości na raz, którą zużywamy na bieżąco. Gdy się skończy, robię kolejną, świeżutką - z tych samych lub innych owoców, w zależności od tego, na co mamy smak. Nie widzę potrzeby, by iść w ilość - owoców wszak w sklepach nie zabraknie. Jeśli macie zaś własny ogród (ja nie mam), dowolne owoce można zamrozić i przerabiać partiami. Konfitura z mrożonych owoców, czy to kupnych, czy własnych, smakuje bowiem tak samo pysznie. W ten sposób przy bardzo niewielkim nakładzie pracy uzyskamy produkt przewyższający jakością i smakiem wszystkie konfitury dostępne na sklepowych półkach. Żadnej wody, żadnych sztucznych słodzików! Oprócz tytułowych truskawek i malin, świetnie nadają się również wiśnie, jagody, porzeczka czarna czy też mieszanka owoców leśnych. Konfitura truskawkowa na pancakesach

Kurczak a la Stroganow. Strogonow z kurczaka. Strogonow.

Obraz
Oryginalne danie, czyli wołowina w sosie grzybowym ze śmietaną,  znane jest pod kilkoma nazwami: Boeuf Stroganof f, Beef Strogonov, czy Strogonow. Rosyjska nazwa zaś to „бефстроганов”, ponieważ danie to wywodzi się z dziewiętnastowiecznej Rosji. Różnie tłumaczy się pochodzenie nazwy dania: jedną z wersji jest ta, że potrawę nazwano na cześć hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa , rosyjskiego generała, ministra i gubernatora. Drugim kandydatem jest natomiast hrabia Paweł Aleksandrowicz Stroganow , dyplomata. Tak czy inaczej, danie jest dość proste do przygotowania i pyszne. Przepis na nie po raz pierwszy pojawia się w rosyjskiej książce kucharskiej z 1871 roku. Wołowinę pokrojona w kostkę (nie jak obecnie, w paski!) podsmażano, po czym duszono w bulionie z dodatkiem musztardy i kwaśnej śmietany. W 1938 roku francuska encyklopedia kulinarna Larousse Gastronomique podaje przepis na wołowinę ciętą w paski – w przepisie pojawia się cebula oraz możliwość wyboru pomiędzy dodaniem muszt

Meksykańskie rollsy z kurczakiem i fasolą

Obraz
Szybki sposób na pyszny i bardzo pożywny posiłek: pełne smaku rollsy z tortilli, wypełnione kurczakiem, serem i fasola po meksykańsku. ¡Olé! 

Kremowa potrawka z kurczaka z warzywami, czyli co zrobić z kurczakiem pieczonym lub z rosołu

Obraz
  Kiedyś już podawałam pomysł, co zrobić z mięsem z rosołu ( klik –przepis ). Dziś mam kolejną propozycję, do której przygotowania możemy wykorzystać zarówno kurczaka z rosołu, jak i pieczonego kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mięso podane w delikatnym kremowym sosie, w towarzystwie kolorowych warzyw, wcale nie będzie smakowało jak coś odgrzewanego, lecz zamieni się w naprawdę pyszne i efektowne danie domowe. Do tego stopnia, że kolejnym razem specjalnie upieczecie więcej, by na pewno coś zostało na przygotowanie potrawki! Ponoć potrawka z kurczaka była ulubionym daniem Abrahama Lincolna , więc jesteśmy w naprawdę doborowym towarzystwie : ) . (dla 3-4 osób) ½ kurczaka z rosołu lub pieczonego kurczaka 250 g pieczarek – pokrojonych w plastry 1 ząbek czosnku – obrany, drobno posiekany 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% lub zimnego mleka 1 szklanka rosołu lub bulionu warzywnego* 1 listek laurowy 1 duża marchewka –