Turecka sałatka z fasoli. Piyaz.

Bardzo smaczna, zdrowa sałatka, dekoracyjna i szybka w wykonaniu. Przepis z bloga Turcja od kuchni.

1 puszka białej fasoli

1 duży pomidor

1 zielona papryka

1 czerwona cebula

ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki

½ łyżeczki sumaku (można ew. pominąć)

Sól i pieprz do smaku

Ewentualnie chili – dla zwolenników pikantnych smaków

Sok z ½ cytryny

Olej lub oliwa z oliwek

 

Fasolę odcedzamy z zalewy i przepłukujemy na sicie. Pomidor kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z papryką.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce z natką pietruszki, doprawiając oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, sumakiem i ew. chili.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu