Turecka sałatka z fasoli. Piyaz.
Bardzo smaczna, zdrowa sałatka, dekoracyjna i szybka w wykonaniu. Przepis z bloga Turcja od kuchni.
1 puszka białej fasoli
1 duży pomidor
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki sumaku (można ew. pominąć)
Sól i pieprz do smaku
Ewentualnie chili – dla zwolenników pikantnych smaków
Sok z ½ cytryny
Olej lub oliwa z oliwek
Fasolę odcedzamy z zalewy i przepłukujemy na sicie.
Pomidor kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z papryką. Cebulę obieramy
i kroimy w piórka. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce z natką pietruszki,
doprawiając oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, sumakiem i ew. chili.
Komentarze
Prześlij komentarz