Meksykańskie rollsy z kurczakiem i fasolą

Szybki sposób na pyszny i bardzo pożywny posiłek: pełne smaku rollsy z tortilli, wypełnione kurczakiem, serem i fasola po meksykańsku. ¡Olé! 


4 duże, pszenne tortille

1-2 pomidory - pokrojone na cienkie plastry

1 szklanka startego żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar

 

Kurczak:

1 duży filet z piersi kurczaka - pokrojony w drobną kostkę

1 średnia cebula - obrana, pokrojona w pół plastry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka tymianku

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki soli

chili lub ostra papryka - do smaku

4 łyżki oleju

 

Fasola:

1 puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączyć, zalewę zachować)

4 plastry surowego, wędzonego boczku - pokrojonego w drobna kostkę

1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

2 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego

1 łyżeczka oregano

sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

olej do smażenia

 

1. Kurczak: Pokrojone mięso marynujemy 10 minut w podanych przyprawach wymieszanych z olejem i cebulą.

2. Fasola: Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek zachowało swój kształt).

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek.


Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy fasolę, oregano i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Kurczak: w międzyczasie, na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka (wraz z całą marynata i cebulą), aż będzie rumiany.

4. Na środku każdej tortilli układamy porcję fasoli, na to posypujemy porcję sera i układamy porcje kurczaka. Dodajemy plasterki pomidora i zwijamy tortillę w ścisły rulon (jak gołąbki lub jak naleśnik)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu