Meksykańskie rollsy z kurczakiem i fasolą
Szybki sposób na pyszny i bardzo pożywny posiłek: pełne smaku rollsy z tortilli, wypełnione kurczakiem, serem i fasola po meksykańsku. ¡Olé!
4
duże, pszenne tortille
1-2
pomidory - pokrojone na cienkie plastry
1
szklanka startego żółtego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar
Kurczak:
1
duży filet z piersi kurczaka - pokrojony w drobną kostkę
1
średnia cebula - obrana, pokrojona w pół plastry
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
łyżeczka wędzonej papryki
1
łyżeczka tymianku
1/2
łyżeczki oregano
1/2
łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/2
łyżeczki pieprzu
1/2
łyżeczki soli
chili
lub ostra papryka - do smaku
4
łyżki oleju
Fasola:
1 puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączyć, zalewę zachować)
4 plastry surowego, wędzonego boczku - pokrojonego w drobna kostkę
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
2 ząbki czosnku - obranego, drobno posiekanego
1 łyżeczka oregano
sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
olej do smażenia
1. Kurczak: Pokrojone mięso marynujemy 10 minut w podanych
przyprawach wymieszanych z olejem i cebulą.
2. Fasola: Odsączoną fasolę z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do
ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek
zachowało swój kształt).
Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić,
dodajemy obraną, drobno posiekaną cebulę i obrany, posiekany czosnek.
Gdy cebula będzie lekko
rumiana, dodajemy fasolę, oregano i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem,
mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby
dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Kurczak: w międzyczasie, na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka
(wraz z całą marynata i cebulą), aż będzie rumiany.
4. Na środku każdej tortilli układamy porcję fasoli, na to posypujemy porcję sera i układamy porcje kurczaka. Dodajemy plasterki pomidora i zwijamy tortillę w ścisły rulon (jak gołąbki lub jak naleśnik)
Komentarze
Prześlij komentarz