Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 5, 2020

Hawajska wieprzowina Kalua. Kalua burrito, burger, zapiekanka, tortilla. Street Food.

Obraz
Kalua *  to tradycyjna metoda przygotowywania mięsa na Hawajach, polegająca na pieczeniu w specjalnych podziemnych piecach zwanych imu. Przygotowane ta metodą kawałki wieprzowiny lub indyka zyskują charakterystyczną wędzoną nutę dzięki użyciu drewna sandałowego.  Nic dziwnego, że Kalua jest jedna z głównych kulinarnych atrakcji turystycznych! Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zabronił nawet niegdyś sprzedaży w ten tradycyjny sposób przygotowanego mięsa poza Hawajami! Obecnie jednak co raz częściej używa się pieców elektrycznych lub gazowych oraz płynnego dymu, także i na Hawajach. Ponieważ ani ja, ani zapewne żadne z  europejskich gospodarstw domowych nie dysponuje hawajskim podziemnym piecem imu, przeniesiemy się w tropiki jedynie duchem, i przygotujemy naszą wieprzowinę po prostu w piekarniku. To danie z gatunku tych, które robią się całkowicie same, starczają na długo i świetnie znoszą odgrzewanie. Poniżej przedstawię Wam kilka pomysłów z wykorzystaniem wieprzowiny Kalua,

Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ

Obraz
Wcześniej prezentowałam Wam na blogu przepis na sos BBQ wg Gordona Ramsaya - jest świetny. Ale to przepis Jamiego Oliviera (Gordon by był oburzony, ha ha!) robi ostatnio u nas furorę, ponieważ smakowo jest strzałem w dziesiątkę. Wraz z marynatą do mięsa stanowi wymarzoną kompozycję smakową, idealną do każdego rodzaju mięsa.

"Pastella" czyli klasyczna jajeczna pasta do pieczywa

Obraz
Powstanie pasty inspirowane było pytaniem jednej ze znajomych. Nie próbowałam stworzyć dokładnej imitacji Pastelli - tu jest wersja bez konserwantów i innych tajemniczych składników ;-)

Najlepszy sos barbecue wg Gordona Ramsaya. Szybki sos bbq.

Obraz
To zdecydowanie najsmaczniejszy i najszybszy w przygotowaniu sos barbecue, jaki do tej pory robiłam. Bogaty w smaku, z tą charakterystyczną nutą dymnej wędzonki, która nadaje smak potrawom. Idealnie karmelizuje się podczas zapiekania. Znakomicie pasuje do mięs, drobiu czy ryb, równie dobrze sprawdzi się na kanapkach. Przepis wg. Gordona Ramsaya .