Hawajska wieprzowina Kalua. Kalua burrito, burger, zapiekanka, tortilla. Street Food.
Kalua* to tradycyjna metoda
przygotowywania mięsa na Hawajach, polegająca na pieczeniu w specjalnych
podziemnych piecach zwanych imu. Przygotowane ta metodą kawałki wieprzowiny lub
indyka zyskują charakterystyczną wędzoną nutę dzięki użyciu drewna sandałowego.
Nic dziwnego, że Kalua jest jedna z głównych kulinarnych atrakcji
turystycznych! Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zabronił nawet
niegdyś sprzedaży w ten tradycyjny sposób przygotowanego mięsa poza Hawajami!
Obecnie jednak co raz częściej używa się pieców elektrycznych lub gazowych oraz
płynnego dymu, także i na Hawajach. Ponieważ ani ja, ani zapewne żadne z
europejskich gospodarstw domowych nie dysponuje hawajskim podziemnym
piecem imu, przeniesiemy się w tropiki jedynie duchem, i przygotujemy naszą
wieprzowinę po prostu w piekarniku. To danie z gatunku tych, które robią się
całkowicie same, starczają na długo i świetnie znoszą odgrzewanie. Poniżej
przedstawię Wam kilka pomysłów z wykorzystaniem wieprzowiny Kalua, lecz
prawdziwą granicą jest jedynie Wasza wyobraźnia, ponieważ można ją podawać na
wiele sposobów. Przepis na podstawie FamilyFreshMeals. Ten wpis to zbiór pomysłów na wykorzystanie tej przepysznej wieprzowiny - nie dzielę go na poszczególne przepisy, bo lepiej, jak wszytko będzie dostępne w jednym miejscu.
1 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki płynnego dymu (do kupienia w sklepach typu „Kuchnie świata” lub przez
Internet)
1,5 łyżki różowej soli (przypuszczam, że
biała sól morska sprawdzi się równie dobrze)
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
Mięso kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy w
żaroodpornym naczyniu z dobrze przylegającą pokrywką (używam garnka żeliwnego)
i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.
140 st. C przez 3 godziny (dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze
mięso będzie wyjątkowo delikatne, dosłownie rozpadające się. Krótkie pieczenie
w wysokiej temperaturze nie zapewni nam tego efektu!)
Gdy mięso będzie już bardzo miękkie,
rozszarpujemy je dwoma widelcami na drobne kawałki i mieszamy z powstałym
sosem.
Mięso, którego nie zamierzamy od razu
jeść, przechowujemy w lodówce (spokojnie wytrzyma nawet do 7 dni). Mięso z
łatwością odgrzejemy na patelni, pod przykryciem, na niedużym ogniu, podlewając
je kilkoma łyżkami wody.
*Nie mylić z likierem kawowym Kahlua –
też pysznym, lecz nie koniecznie w połączeniu z wieprzowiną ;)
Kalua Burritos
Porcje wieprzowiny Kalua, tortille
pszenne, meksykańska smażona fasola (klik), ser cheddar, kwaśna śmietana/jogurt
grecki, sos chili, pietruszka. Całość zawijamy, możemy lekko podpiec.
Serowe zapiekanki Kalua. Kalua Cheese
Melts
Porcje wieprzowiny Kalua, tortille pełnoziarniste, porcje ugotowanego wcześniej ryżu, czerwona fasola z puszki (odsączona), ser cheddar, sos chili. Całość zawijamy i lekko podpiekamy.
Bułeczki smarujemy cienko majonezem.
Możemy tez je skropić sosem chili. Układamy na każdej bułeczce po porcji mięsa,
którą nakrywamy plastrem sera. Zapiekamy w piekarniku na rumiano.
Kalua w tortilli z ryżem
Porcje wieprzowiny Kalua, tortille
pełnoziarniste, porcje ugotowanego wcześniej ryżu, czerwona fasola z puszki
(odsączona), ser cheddar, sos chili. Całość zawijamy i lekko podpiekamy.
Kalua Burger
Wyjątkowa propozycja z przepysznym
chutney’em ananasowym. Połączenie soczystej wieprzowiny ze słodko - kwaśnym
sosem warzywnym i pikantnym majonezem jest przepyszne. Ten chutney można
wykorzystać także do wielu innych rzeczy! Przepis wg Epcot International Food&Wine
Festival .
Porcje wieprzowiny Kalua, Bułki do
hamburgerów, Majonez wymieszany z sosem chili
Chutney anansowy:
½ czerwonej papryki – pokrojonej w
drobniutką kostkę
1 cebula – obrana, drobno posiekana
4 plastry ananasa z puszki – pokrojonego
w drobna kostkę
2 czosnku – obrane, drobno posiekane
1 szklanka białego octu winnego
¼ szklanki brązowego cukru
½ łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki chili
1 łyżeczka soli – do smaku
Ew. ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
rozmieszanej w 2 łyżkach wody
1. Wszystkie składniki chutney’u umieszczamy w rondelku.
Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż większość płynu odparuje i
chutney zgęstnieje, ok. 8-10 minut (pilnujemy, by się nie przypaliło!) Wlewamy
mąkę z woda i czekamy, by całość się zagotowała.
2. Bułki przekrawamy na pół i rumienimy wewnątrz. Dolną
bułkę smarujemy majonezem z chili, układamy porcje mięsa, porcję chutney’u,
przykrywamy również posmarowaną majonezem z chili górną częścią bułki.
Komentarze
Prześlij komentarz