Meksykańska smażona fasola. Refried beans.

Puree ze smażonej fasoli jest jednym z typowych dań kuchni meksykańskiej i Tex-Mex. Może stanowić dodatek do wielu dań mięsnych, drobiowych, rybnych czy warzywnych, jak również zostać użyte do nadziewania tortilli czy tacos. Możliwości jest naprawdę dużo, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Zaleta tego pysznego, pełnego domowego ciepła dania jest fakt, że pasuje nie tylko do dań kuchni meksykańskiej. Bardzo polecam, to jedno z moich najbardziej ulubionych dań. Przepis na podstawie Serious Eats.

1 puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączyć, zalewę zachować)
4 plastry surowego, wędzonego boczku*

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
olej do smażenia

1. Odsączoną fasole z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek zachowało swój kształt).


2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną cebule i obrany, posiekany czosnek.
Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy fasole, oregano i 2-3 łyżki zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Gotowe danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.
*Wegetarianie w miejsce boczku mogą doprawić danie hiszpańską wędzoną czerwoną papryką w proszku.
x


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu