Meksykańska smażona fasola. Refried beans.
Puree ze smażonej fasoli jest jednym z typowych dań
kuchni meksykańskiej i Tex-Mex. Może stanowić dodatek do wielu dań mięsnych,
drobiowych, rybnych czy warzywnych, jak również zostać użyte do nadziewania
tortilli czy tacos. Możliwości jest naprawdę dużo, a jedynym ograniczeniem jest
wyobraźnia. Zaleta tego pysznego, pełnego domowego ciepła dania jest fakt, że
pasuje nie tylko do dań kuchni meksykańskiej. Bardzo polecam, to jedno z moich najbardziej ulubionych dań. Przepis na
podstawie Serious Eats.
4 plastry surowego, wędzonego boczku*
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
olej do smażenia
1. Odsączoną fasole z puszki ugniatamy (za pomocą tłuczka do ziemniaków lub
widelca) w 3/4 na puree (ja osobiście lubię, by trochę fasolek zachowało swój
kształt).
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek.
Gdy zacznie się rumienić, dodajemy obraną, drobno posiekaną cebule i obrany,
posiekany czosnek.
Gdy cebula będzie lekko rumiana, dodajemy fasole, oregano i 2-3 łyżki
zalewy z fasoli. Smażymy razem, mieszając, 3-5 minut, aż płyn odparuje i
potrawa zgęstnieje. W razie potrzeby dodajemy więcej zachowanej zalewy z
fasoli, jeśli potrawa wymaga rozrzedzenia. Gotowe danie doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Podajemy gorące. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.
*Wegetarianie w miejsce boczku mogą doprawić danie
hiszpańską wędzoną czerwoną papryką w proszku.
x
Komentarze
Prześlij komentarz