Pahari Chicken Curry. Curry z kurczaka w kolendrze


Słowo „pahari” oznacza „góry”, zatem dzisiejsze curry to kurczak górski, bądź też kurczak górali. Naturalnie, chodzi tu o górali indyjskich. Pahari chicken to danie wywodzące się właśnie z górskich rejonów Himalajów – a warto wiedzieć, że każdy rejon Indii ma swoje charakterystyczne potrawy. Kurczak w niesamowicie smaczny i aromatycznym sosie kolendrowo - miętowym jest właśnie jedną z nich, a jednocześnie jedną z setek wersji curry obecnych w tym kraju. Górski kurczak może być po zamarynowaniu upieczony jak szaszłyk, lub podany w postaci curry, czyli w sosie. Tę, bardzo łatwą i szybka w wykonaniu, wersję dziś Wam prezentuję, na podstawie OnlyGlutenFreeRecipes.


8 udek kurczaka bez kości
1-2 cebule
1 łyżeczka ziaren kuminu (kminu rzymskiego, nie kminku)

marynata/sos:
6 łyżek siekanej natki kolendry
4 łyżki siekanej natki mięty
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku - obrane
½ - 1 strączek zielonej papryczki chili (bez pestek). tym razem użyłam czerwonej, co widać na zdjęciu
1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu typu greckiego

dodatkowo:
klarowane masło lub masło + olej do smażenia
½ szklanki wody 
4 łyżki jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
 Ew. sól do smaku

1. Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki.
W blenderze ucieramy na puree wszystkie składniki marynaty, dodajemy ją do kurczaka, mieszamy. Marynujemy 30 minut (lub do 12h w lodówce).

2. Na dużej patelni podsmażamy cebulę wraz z kuminem. Gdy cebula będzie szklista, zsuwamy ją maksymalnie do krawędzi patelni. Wyjmujemy z marynaty kawałki mięsa (resztę marynaty zachowujemy!) i smażymy je z obu stron na złoto.
Następnie dodajemy na patelnię resztę marynaty i wlewamy wodę. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię pokrywkę. Dusimy potrawę ok. 20 minut.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy sos do smaku solą.
Danie podajemy z chlebkiem typu pita/naan lub z ryżem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu