Pahari Chicken Curry. Curry z kurczaka w kolendrze
Słowo „pahari” oznacza „góry”, zatem dzisiejsze curry to kurczak
górski, bądź też kurczak górali. Naturalnie, chodzi tu o górali indyjskich.
Pahari chicken to danie wywodzące się właśnie z górskich rejonów Himalajów – a
warto wiedzieć, że każdy rejon Indii ma swoje charakterystyczne potrawy.
Kurczak w niesamowicie smaczny i aromatycznym sosie kolendrowo - miętowym jest
właśnie jedną z nich, a jednocześnie jedną z setek wersji curry obecnych w tym
kraju. Górski kurczak może być po zamarynowaniu upieczony jak szaszłyk, lub
podany w postaci curry, czyli w sosie. Tę, bardzo łatwą i szybka w wykonaniu,
wersję dziś Wam prezentuję, na podstawie OnlyGlutenFreeRecipes.
8 udek kurczaka bez kości
1-2 cebule
1 łyżeczka ziaren kuminu (kminu rzymskiego, nie kminku)
marynata/sos:
6 łyżek siekanej natki kolendry
4 łyżki siekanej natki mięty
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku - obrane
½ - 1 strączek zielonej papryczki chili (bez pestek). tym razem
użyłam czerwonej, co widać na zdjęciu
1 kawałek imbiru wielkości wiśni - obrany
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu typu greckiego
dodatkowo:
klarowane masło lub masło + olej do smażenia
½ szklanki wody
4 łyżki jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
Ew. sól do smaku
1. Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki.
W blenderze ucieramy na puree wszystkie składniki marynaty,
dodajemy ją do kurczaka, mieszamy. Marynujemy 30 minut (lub do 12h w lodówce).
2. Na dużej patelni podsmażamy cebulę wraz z kuminem. Gdy cebula
będzie szklista, zsuwamy ją maksymalnie do krawędzi patelni. Wyjmujemy z
marynaty kawałki mięsa (resztę marynaty zachowujemy!) i smażymy je z obu stron
na złoto.
Następnie dodajemy na patelnię resztę marynaty i wlewamy wodę.
Mieszamy całość, zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię pokrywkę. Dusimy
potrawę ok. 20 minut.
Na koniec dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy sos do smaku
solą.
Danie podajemy z chlebkiem typu pita/naan lub z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz