Sałatka z marynowanych pomidorów

Po raz kolejny miałam okazję się przekonać o czymś, o czym w zasadzie wiem od dawna: najprostsze połączenia są zazwyczaj najsmaczniejsze. Tak też jest w przypadku tej sałatki, która dzięki kolorowym, soczystym i aromatycznym pomidorom jest dla mnie jest pełna słońca, wakacji i radosnego śmiechu. Nawet w zimowe dni wniesie ona do naszych domów odrobinę lata. Idealnie nadaje się do potraw z grilla, wszelkich mięs, ryb oraz do grzanek. Przepis na podstawie Barefeet in the Kitchen.






500 g pomidorów (można użyć zwykłych, pokrojonych w kawałki lub koktajlowych. Dla ładnego efektu wizualnego użyłam pół na pół pomidorków czerwonych i żółtych)

100 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki siekanej natki pietruszki
10 drobno porwanych listków świeżej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
2 przeciśnięte ząbki czosnku
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew. szczypta chilli



Umyte pomidory pokroić na kawałki lub - w przypadku pomidorków koktajlowych - na połówki.

Składniki marynaty wymieszać, dodać pomidory, wymieszać.
Przed podaniem sałatkę odstawić na co najmniej 1 godzinę, by pomidory się zamarynowały a smaki połączyły.
Sałatkę można bez problemu przechowywać w lodówce nawet 24 godziny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu