Sałatka z marynowanych pomidorów
Po raz kolejny miałam okazję się przekonać o czymś,
o czym w zasadzie wiem od dawna: najprostsze połączenia są zazwyczaj
najsmaczniejsze. Tak też jest w przypadku tej sałatki, która dzięki kolorowym,
soczystym i aromatycznym pomidorom jest dla mnie jest pełna słońca, wakacji i
radosnego śmiechu. Nawet w zimowe dni wniesie ona do naszych domów odrobinę
lata. Idealnie nadaje się do potraw z grilla, wszelkich mięs, ryb oraz do
grzanek. Przepis na podstawie Barefeet in the Kitchen.
500 g pomidorów (można użyć zwykłych, pokrojonych w
kawałki lub koktajlowych. Dla ładnego efektu wizualnego użyłam pół na pół
pomidorków czerwonych i żółtych)
100 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki siekanej natki pietruszki
10 drobno porwanych listków świeżej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
2 przeciśnięte ząbki czosnku
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew. szczypta chilli
Umyte pomidory pokroić na kawałki lub - w przypadku pomidorków koktajlowych
- na połówki.
Składniki marynaty wymieszać, dodać pomidory, wymieszać.
Przed podaniem sałatkę odstawić na co najmniej 1 godzinę, by pomidory się
zamarynowały a smaki połączyły.
Sałatkę można bez problemu przechowywać w lodówce nawet 24 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz