Najprostsza sałatka z ogórków kiszonych lub konserwowych

Najprostsza z najprostszych, a jednocześnie bardzo smaczna. Pasuje do wielu potraw, zarówno mięsnych, jaki i rybnych czy bezmięsnych. Jeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu to.... właśnie go macie! Nie trzeba żadnych licznych ani nietypowych składników - wystarczą dwa, które często mamy w domu pod ręką.




1/2 słoika kiszonych lub konserwowych ogórków
1 nieduża cebula
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Ogórki kroimy w plastry lub kostkę. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórki mieszamy w salaterce z cebula, skrapiamy olejem i dodajemy do smaku świeżo mielony czarny pierz - ja lubię sporo. Wg nie sałatka nie wymaga dodatkowej soli z uwagi na zazwyczaj dość słone ogórki.
Składniki mieszamy. Sałatkę odstawiamy na ok. 20 minut, by smaki się połączyły.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu