Domowe paluszki rybne


Paluszki rybne to dobry pomysł na szybki obiad. I - nie,  nie mówię tutaj o kupnym produkcie. O wiele zdrowiej jest przygotować je samemu. Jest to bardzo proste, i, co najważniejsze, mamy kontrolę nad jakością produktu, który spożywamy. Wiele lat temu mrożone filety rybne w kostce nie były wcale złym rozwiązaniem - smaczna, biała ryba (mintaj lub morszczuk), z mięsem o ładnej strukturze. Kiedy jednak kilka lat temu chciałam odświeżyć "wspomnienia z dzieciństwa", byłam mocno zawiedziona - ryba marnej jakości, o szarawym mięsie, wyglądającym jak mielone, na siłę uformowane w kostkę. W przypadku ryby w gotowej panierce było gorzej - ryba nie lepsza, a panierka twarda i niesmaczna. Stwierdziłam zatem, że od tego czasu będę paluszki rybne robiła sama - i takie właśnie paluszki chciałam Wam dziś pokazać. Osobiście wolę używać świeżych filetów, bo mrożone mają zbyt grubą warstwę glazury - po rozmrożeniu z dorsza zostaje szprotka ;) , ale jeśli macie namiary na dobrą mrożoną rybę, oczywiście można jej użyć. Paluszki rybne nie są wymysłem naszych uprzemysłowionych czasów -przepis na smażone w panierce paluszki z łososia można znaleźć w słynnej książce kucharskiej "White House Cook Book" z 1887 roku.


filety dowolnej ryby o zwartym mięsie (np. dorsz, sandacz, łosoś - czy inna lubiana przez Was ryba)
mąka pszenna
jajko + sól + świeżo mielony czarny pieprz
bułka tarta lub panierka panko
olej do smażenia

Przygotowujemy rybę: jeśli mamy filet ze skórą, zdejmujemy ją. Jest to dość proste, wystarczy podważyć z jednej strony i ściągnąć.

Następnie kroimy filet w paski - tak, by powstały zgrabne prostopadłościany, czyli paluszki.
Kawałki ryby obtaczamy ostrożnie w mące, maczamy w jajku rozmąconym z solą i pieprzem, po czym panierujemy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich storn na złoto.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu