Wołowina z brokułami po chińsku


Jeden z najszybszych i najprostszych przepisów na pyszne danie w stylu chińskim. Można użyć dowolnego rodzaju wołowiny, jak polędwica, rostbef, antrykot. Kluczem jest pokrojenie plastra mięsa w naprawdę cienkie kawałki, wtedy wychodzi delikatne i szybko się smaży. Przepis: Martin Yan .



2 steki  wołowe
1 brokuł, pokrojony na różyczki, zblanszowany
kawałek imbiru wielkości wiśni
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu ostrygowego
ew. chili do smaku
Marynata:
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Wymieszać w salaterce ze składnikami marynaty, marynować przez 20 minut.
W tym czasie brokuł pokroić na różyczki i blanszować.

2. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać obrany, posiekany imbir oraz posiekany czosnek. Dodać mięso i smażyć, aż mięso będzie rumiane.  Dodać brokuły, smażyć, mieszając.  Dodać olej sezamowy oraz sos ostrygowy.  Smażyć mieszając jeszcze chwilę. Doprawić do smaku sosem sojowym lub ew. solą.

Podawać z ryżem lub makaronem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu