Wołowina z brokułami po chińsku
Jeden
z najszybszych i najprostszych przepisów na pyszne danie w stylu chińskim.
Można użyć dowolnego rodzaju wołowiny, jak polędwica, rostbef, antrykot.
Kluczem jest pokrojenie plastra mięsa w naprawdę cienkie kawałki, wtedy
wychodzi delikatne i szybko się smaży. Przepis: Martin
Yan .
2 steki wołowe
1 brokuł, pokrojony na różyczki,
zblanszowany
kawałek imbiru wielkości wiśni
1 - 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu ostrygowego
ew. chili do smaku
Marynata:
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Wołowinę pokroić w cienkie paski.
Wymieszać w salaterce ze składnikami marynaty, marynować przez 20 minut.
W tym czasie brokuł pokroić na różyczki i
blanszować.
2. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać
obrany, posiekany imbir oraz posiekany czosnek. Dodać mięso i smażyć, aż mięso
będzie rumiane. Dodać brokuły, smażyć, mieszając. Dodać olej
sezamowy oraz sos ostrygowy. Smażyć mieszając jeszcze chwilę. Doprawić do
smaku sosem sojowym lub ew. solą.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz