Fasola z kurczakiem i kiełbasą – danie jednogarnkowe, idealne na chłody
Raz-dwa-trzy, idealny obiad na chłodnie dni gotowy! Połączenia
kurczaka, kiełbasy i fasoli jest niezwykle smaczne i pożywne. Jeśli macie pewne
skojarzenia z fasolką po bretońsku, odsuńcie je i oprzyjcie się pokusie dodania
tutaj pomidorów. To danie absolutnie ich nie potrzebuje! Spróbujcie, jak pyszne
smaki można uzyskać dzięki prostym składnikom i prostym przyprawom. Do tego
świeży chleb w wiejskim stylu, o chrupiącej skórce – czy już myślicie o
dokładce?
1 duża pierś kurczaka + 1-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
Ok. 250 g kiełbasy, pokrojonej w pół plastry
1 duża cebula – obrana, drobno posiekana
1 puszka białej fasoli
ok.1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Olej do smażenia
Filet kurczaka przekrawamy na pół „po grubości” i kroimy w kostkę.
Obtaczamy w męce i podsmażamy w garnku, w którym będziemy przygotowywać potrawę
na złoto. Wyjmujemy.
Następnie, mieszając, podsmażamy pokrojona kiełbasę z posiekaną
cebulą. Gdy cebula będzie szklista dodajemy podsmażane mięso kurczaka, fasole
wraz z zalewą, bulion, siekamy czosnek oraz szałwię. Gotujemy całość na małym
ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy danie do smaku solą i świeżo
zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz