Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to polski klasyk, pasujący do wielu dań
obiadowych, zwłaszcza zaś do mięs, drobiu czy ryb. Świetnie podkreśli także
smak dań wegetariańskich, np. kopytek z sosem grzybowym. Ta smaczna i zdrowa
surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i dobrze się przechowuje.
Świetnie smakuje także na drugi czy trzeci dzień, można zatem przygotować ją
sobie w większej ilości lub zrobić z wyprzedzeniem.
1 duża cebula – obrana, bardzo drobno posiekana
1 mała marchewka – obrana, starta na tarce
1 łyżeczka ziaren kminku
½ łyżeczki cukru
4 łyżki oleju słonecznikowego
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Kapustę bardzo dobrze odciskamy z soku. Można ją wypłukać, lecz ja
tego nie robię, by nie pozbawiać jej smaku.
Kapustę układamy na desce do krojenia i bardzo drobno siekamy. Ja
kroję kapustę w kratkę: po normalnym pokrojeniu porcji kapusty w jedną stronę
odwracam deskę o 90 st. i kroję kapustę w drugą stronę. Kapustę mieszamy w
salaterce z drobniutko posiekaną cebulą, startą marchewką, cukrem i olejem.
Dodajemy do smaku sól (jeśli jest taka potrzeba) oraz pieprz.
Ilość przypraw zależy od Waszych upodobań, ważne jest jednak, by
surówka była wyrazista w smaku.
Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy przygotowujemy ją co najmniej na
godzinę przed podaniem, by smaki mogły się połączyć.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz