Lekki, wiosenny sos vinaigrette / winegret z koperkiem i pietruszką


Dziś podam Wam sposób na przygotowanie sosu vinaigrette o wiosennej nucie świeżego aromatycznego koperku i pietruszki. Sosy do sałatek generalnie dzielą się na dwa rodzaje: sosy o zdecydowanym, mocnym smaku, które dominują nad składnikami (tę, czasem bardzo pożądaną cechę, mają zazwyczaj sosy na bazie majonezu, np. czosnkowy czy koktajlowy) oraz te, które jedynie podkreślają smak użytych składników. Dressing ten jest naprawdę lekki w smaku, nie dominuje nad warzywami, pozwalając na wydobycie smaków wszystkich składników przygotowywanych z nim sałatek.




1/2 szklanki neutralnego w smaku oleju - ja używam oleju ryżowego lub z pestek winogron

1/4 szklanki octu z białego wina
2 łyżki siekanej natki pietruszki (można więcej)
2 łyżki siekanego koperku (można więcej)
1 obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli (do smaku, można więcej)
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu



Ocet mieszamy dokładnie z cukrem, solą i pieprzem. 
(W oleju cukier i sól gorzej się rozpuszczają).
Dodajemy olej, koperek, pietruszkę i czosnek. Mieszamy.
Do chwili użycia przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu