Lekki, wiosenny sos vinaigrette / winegret z koperkiem i pietruszką
Dziś podam Wam sposób na przygotowanie sosu
vinaigrette o wiosennej nucie świeżego aromatycznego koperku i pietruszki. Sosy
do sałatek generalnie dzielą się na dwa rodzaje: sosy o zdecydowanym, mocnym
smaku, które dominują nad składnikami (tę, czasem bardzo pożądaną cechę, mają
zazwyczaj sosy na bazie majonezu, np. czosnkowy czy koktajlowy) oraz te, które
jedynie podkreślają smak użytych składników. Dressing ten jest naprawdę lekki w
smaku, nie dominuje nad warzywami, pozwalając na wydobycie smaków wszystkich
składników przygotowywanych z nim sałatek.
1/2 szklanki neutralnego w smaku oleju - ja używam oleju ryżowego lub z
pestek winogron
1/4 szklanki octu z białego wina
2 łyżki siekanej natki pietruszki (można więcej)
2 łyżki siekanego koperku (można więcej)
1 obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli (do smaku, można więcej)
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Ocet mieszamy dokładnie z cukrem, solą i pieprzem.
(W oleju cukier i sól gorzej się rozpuszczają).
Dodajemy olej, koperek, pietruszkę i czosnek. Mieszamy.
Do chwili użycia przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz