Soczysty pieczony kurczak
Jeśli macie obawy przed pieczeniem kurczaka, że wyjdzie za suchy,
możecie je dzięki temu przepisowi porzucić. Poniższa metodę można zastosować z
nie tylko do podudzi, lecz także do ćwiartek, pałek czy nawet do całego
kurczaka (odpowiedni zwiększając ilość marynaty oraz używając odpowiedniego
naczynia).
8 podudzi z kurczaka (można użyć także ćwiartek lub pałek)
Sól, pieprz, słodka papryka, masło w temperaturze pokojowej
Marynata (składniki mieszamy):
2 szklanki wody
2 łyżeczki soli
2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu chili (można więcej: przy 1 łyżeczce kurczak nie
będzie pikantny)
¼ łyżeczki cukru
1. Podudzia nakłuwamy w kilku miejscach, by marynata miała szansę
przejść do środka. Mięso zalewamy marynatą tak, by przykryła mięso, i
odstawiamy na 2 do 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie dokładnie odsączamy kurczaka z marynaty i smarujemy
masłem. Następnie oprószamy go solą (nie dużo!), pieprzem i papryką.
2. Mięso układamy jedna warstwą w naczyniu żaroodpornym z pokrywą.
Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem w temperaturze 160 st C., po czym odkrywamy
pokrywkę i pozawalamy na zrumienienie się skórki (można użyć funkcji grill).
Jeśli nie mamy pokrywki do naszego naczynia, można przykryć mięso
folią aluminiową.
Danie można przygotować także w prodiżu.
Jeśli przygotowujemy większą ilość mięsa, zwiększamy ilość
marynaty zachowując proporcje wody do soli.
Komentarze
Prześlij komentarz