Soczysty pieczony kurczak


Jeśli macie obawy przed pieczeniem kurczaka, że wyjdzie za suchy, możecie je dzięki temu przepisowi porzucić. Poniższa metodę można zastosować z nie tylko do podudzi, lecz także do ćwiartek, pałek czy nawet do całego kurczaka (odpowiedni zwiększając ilość marynaty oraz używając odpowiedniego naczynia).



8 podudzi z kurczaka (można użyć także ćwiartek lub pałek)
Sól, pieprz, słodka papryka, masło w temperaturze pokojowej

Marynata (składniki mieszamy):
2 szklanki wody
2 łyżeczki soli
2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu chili (można więcej: przy 1 łyżeczce kurczak nie będzie pikantny)
¼ łyżeczki cukru

1. Podudzia nakłuwamy w kilku miejscach, by marynata miała szansę przejść do środka. Mięso zalewamy marynatą tak, by przykryła mięso, i odstawiamy na 2 do 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie dokładnie odsączamy kurczaka z marynaty i smarujemy masłem. Następnie oprószamy go solą (nie dużo!), pieprzem i papryką.

2. Mięso układamy jedna warstwą w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem w temperaturze 160 st C., po czym odkrywamy pokrywkę i pozawalamy na zrumienienie się skórki (można użyć funkcji grill).
Jeśli nie mamy pokrywki do naszego naczynia, można przykryć mięso folią aluminiową.
Danie można przygotować także w prodiżu.
Jeśli przygotowujemy większą ilość mięsa, zwiększamy ilość marynaty zachowując proporcje wody do soli.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu