Bitki w sosie chrzanowym
Delikatne, pełne smaku i szybkie danie.
1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry
1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry
mąka pszenna do oprószenia mięsa
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 łodyga selera naciowego - bardzo drobno
posiekana
1 mała marchewka - obrana, starta na
tarce
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
bulion warzywny
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do
smaku
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka śmietanki UHT 12%
(tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
6-8 łyżeczek startego chrzanu
(może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)
olej do smażenia
1. Mięso rozbijamy, oprószamy
mąką i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy. Następnie
podsmażamy cebulę i seler naciowy. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mięso,
marchewkę, listek, ziele. Zalewamy bulionem, by pokrył mięso.
Mięso dusimy na minimalnym
płomieniu, pod przykryciem, przez 60 minut (aż będzie prawie miękkie.)
2. Gdy
mięso będzie miękkie, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż całość
się zagotuje i sos zgęstnieje. wówczas dodajemy chrzan oraz doprawiamy potrawę
solę i pierzem, do smaku.
Uwaga: sosu z chrzanem nie
gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.
Jeśli chcecie przygotować sos
z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której
dodacie chrzan przed samym podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz