Bitki w sosie chrzanowym

Delikatne, pełne smaku i szybkie danie.




1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry
mąka pszenna do oprószenia mięsa
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 łodyga selera naciowego - bardzo drobno posiekana
1 mała marchewka - obrana, starta na tarce
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
bulion warzywny
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)
olej do smażenia

1. Mięso rozbijamy, oprószamy mąką i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy. Następnie podsmażamy cebulę i seler naciowy. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mięso, marchewkę,  listek, ziele. Zalewamy bulionem, by pokrył mięso.
Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 60 minut (aż będzie prawie miękkie.)

2. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Delikatnie mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje i sos zgęstnieje. wówczas dodajemy chrzan oraz doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku.

Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.
Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu