Sałatka makaronowa z mortadelą i serem
Dziś proponuję szybką sałatkę makaronową z
mortadelą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem. Zamiast mortadeli można użyć
kiełbasy szynkowej - warto podczas kupna zwrócić uwagę na skład produktu.
Proporcje tu są w zasadzie dowolne, możemy je całkowicie dostosować do własnego
gustu.
200 g mortadeli lub kiełbasy szynkowej
200 g sera żółtego
2-3 duże ogórki kiszone
1 duża cebula - użyłam czerwonej dla ładniejszego efektu kolorystycznego
2-3 łyżki majonezu
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.
Kiełbasę i ser kroimy w plastry a następnie w cienkie słupki. Podobnie
kroimy ogórki, natomiast cebulę obieramy i kroimy w pióra. Mieszamy z
ugotowanym makaronem i majonezem (majonezu dajemy tyle, by ładnie połączył
wszystkie składniki. Jeśli sałatka jest za gęsta, można dodać trochę soku z
ogórków).
Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem (intensywnie, by sałatka
miała wyrazisty smak) i ewentualnie solą.
Odstawiamy do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły.
Komentarze
Prześlij komentarz