Sałatka makaronowa z mortadelą i serem


Dziś proponuję szybką sałatkę makaronową z mortadelą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem. Zamiast mortadeli można użyć kiełbasy szynkowej - warto podczas kupna zwrócić uwagę na skład produktu. Proporcje tu są w zasadzie dowolne, możemy je całkowicie dostosować do własnego gustu.



200 g makaronu typu świderki

200 g mortadeli lub kiełbasy szynkowej
200 g sera żółtego
2-3 duże ogórki kiszone
1 duża cebula - użyłam czerwonej dla ładniejszego efektu kolorystycznego
2-3 łyżki majonezu
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku



Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.


Kiełbasę i ser kroimy w plastry a następnie w cienkie słupki. Podobnie kroimy ogórki, natomiast cebulę obieramy i kroimy w pióra. Mieszamy z ugotowanym makaronem i majonezem (majonezu dajemy tyle, by ładnie połączył wszystkie składniki. Jeśli sałatka jest za gęsta, można dodać trochę soku z ogórków).
Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem (intensywnie, by sałatka miała wyrazisty smak) i ewentualnie solą.
Odstawiamy do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu