Prosta salsa z avocado, pomidora i cebuli


W języku hiszpańskim słowo "salsa" oznacza po prostu "sos". Sosy są niezwykle popularnym elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex. "Salsa" oznacza nie tylko sos o plynnej konsystencji, lecz także rożnego rodzaju, różnie doprawiane mieszanki drobno siekanych warzyw i/lub owoców, które podaje się jako dodatek smakowy do dań, np. potraw rybnych i mięsnych, do tortilli czy do tacos.




1/2 avocado

1 pomidor
1 cebula
2 łyżki soku z limonki
sól do smaku




Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym połówkę avocado kroimy w drobna kostkę.
Dodajemy sok z cytryny i sól, do smaku, oraz obraną, posiekaną w drobną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Smak powinien być słonawy i intensywnie cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu