Prosta salsa z avocado, pomidora i cebuli
W języku hiszpańskim słowo "salsa"
oznacza po prostu "sos". Sosy są niezwykle popularnym elementem
kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex. "Salsa" oznacza nie
tylko sos o plynnej konsystencji, lecz także rożnego rodzaju, różnie doprawiane
mieszanki drobno siekanych warzyw i/lub owoców, które podaje się jako dodatek
smakowy do dań, np. potraw rybnych i mięsnych, do tortilli czy do tacos.
1/2 avocado
1 pomidor
1 cebula
2 łyżki soku z limonki
sól do smaku
Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi
ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia
owocu. Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym połówkę avocado
kroimy w drobna kostkę.
Dodajemy sok z cytryny i sól, do smaku, oraz obraną, posiekaną w drobną w
kostkę cebulę oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Smak powinien być
słonawy i intensywnie cytrynowy - w razie
potrzeby można dodać więcej soku.
Komentarze
Prześlij komentarz