Tirit z kurczaka - kurczak z sosami po turecku
Tirit to turecki przepis, liczący sobie setki lat. Można go
przygotować z użyciem mięsa kurczaka, wołowiny lub nawet dowolnych grillowanych
warzyw. Główna bowiem ideą w tym przepisie było nie marnowanie chleba.
Przygotowując tirit rumienimy bowiem chleb na patelni, po czym polewamy go
sosem pomidorowym. Do tego dodajemy mięso i sos jogurtowo czosnkowy. Całość
stanowi fantastyczną kombinację smaków i struktur. Lekko chrupiący sos po mało
nasiąka sosami, tworząc pyszne, pożywne a zarazem oszczędne danie. Jasne
pieczywo (bagietka, bułka wrocławska, kajzerki) najbardziej będzie przypominało
turecki chleb, który jest jasny i puszysty. Proporcje pieczywa do mięsa są w
zasadzie dowolne. Przepis pozwala również wykorzystać mięso z wcześniej
upieczonego kurczaka lub ew. z kurczaka z rosołu. Polecam! Przepis na
podstawie Saniye Anne.
½ mięsa pieczonego kurczaka z wcześniejszego obiadu/rosołu lub 2
filety z piersi/ mięso z 4-6 udek (bez kości)*
oliwa do smażenia
+ siekana natka pietruszki do posypania
sos jogurtowy (składniki mieszamy):
2/3 szklanki jogurtu greckiego lub bałkańskiego
1-2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte
sos pomidorowy:
1 łyżeczka masła
1 szklanka passaty pomidorowej
1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki mięty (suszonej)
Sól do smaku
1. Mieszamy ze sobą składniki sosu jogurtowego. W małym rondelku rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy passatę pomidorową i wszystkie przyprawy. Mieszamy. Dodajemy bulion. Sos gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
2. Mięso pieczonego kurczaka zdejmujemy z kości, krojąc je na małe
kawałki. Podsmażamy na 1 łyżeczce masła, by było lekko złote. Następnie wlewamy
2 łyżki wody i nakrywamy patelnię pokrywką. Po 1/2 minuty wyłączamy palnik.
3. Na dużej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, rumienimy
delikatnie pieczywo. Chodzi o to, by się podgrzało i zrobiło złote, lecz nie
stwardniało na sucharki i nie spaliło.
Na półmisku układamy rumiane pieczywo. Polewamy je sosem
pomidorowym, na którym układamy kawałki mięsa. Całość polewamy sosem jogurtowym
i posypujemy natką pietruszki.
*Jeśli używamy surowego mięsa, kroimy je w nieduże kawałki,
oprószamy je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy ½ łyżeczki
tymianku i ½ łyżeczki słodkiej papryki i obsmażamy najpierw mięso na niewielkiej
ilości oliwy, aż będzie lekko złote i przestanie być surowe. Te same przyprawy
dodajemy również podsmażając kurczaka z rosołu. Nie jest to konieczne w
przypadku pieczonego kurczaka, ponieważ zazwyczaj pieczemy go już doprawionego.
Komentarze
Prześlij komentarz