Posty

Wyświetlanie postów z października 13, 2019

Roladki z kurczaka a la Saltimbocca

Obraz
Saltimbocca to dane wywodzące się z kuchni włoskiej, popularne również w Szwajcarii, Grecji i Hiszpanii. Pomimo istnienia wariacji regionalnych, danie generalnie składa się ze smażonego, sznycla cielęcego z szynką prosciutto, szałwią lub bazylią. Najczęściej wszystko jest razem zrolowane, lecz trafiają się również wersje, kiedy sznycel podany jest na płasko, a pozostałe składniki przypięte są do niego wykałaczką. Nazwa oznacza dosłowne, że danie „wskakuje w usta” – tak tez się dzieje w rzeczywistości. Mimo prostoty wykonania połączenie smaków naprawdę urzeka. Dziś proponuję wersję z wykorzystaniem mięsa drobiowego, podkręconą dodatkiem sera mozarella. Przepis na podstawie Mangia Michelle .

Wieprzowina z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

Obraz
Potrawy w sosie słodko-kwaśnym zyskały popularność na całym świecie.  Liczni producenci oferują sos słodko-kwaśny jako produkt gotowy, w słoiku. My jednak nie udamy się poń do sklepu, a do własnej kuchni, gdzie przygotujemy go ze zdrowych składników wg naszych upodobań smakowych.  Zaletą tego przepisu jest to, że niezwykle łatwo możemy go dostosować do własnych upodobań: zamiast wieprzowiny możemy użyć kurczaka, wołowiny, owoców morza, ryby, tofu... lub pozostać przy daniu wyłącznie warzywnym. Zestaw warzyw również możemy łatwo modyfikować w zależności od pory roku i tego, na co mamy aktualnie smak.

Carne Adobada, czyli meksykańska wieprzowina z chili

Obraz
Carne Adobada to potrawa, która jest typowym daniem ze stanu Nowy Meksyk. Łączy w sobie wspaniale smaki i aromaty, i jest przy tym bardzo łatwa w wykonaniu. Ogromnie zachęcam Was do spróbowania tego przepysznego dania! Przepis inspirowany Saveur *.

Najprostsza duszona karkówka

Obraz
Miękkie mięso w smacznym sosie to pyszny domowy posiłek, który jest bardzo łatwy w wykonaniu. Przez większość czasu potrawa robi się praktycznie sama, a my mamy jedynie oko na to, kiedy będzie już gotowa, mierząc czas. Do takiej karkówki pasują ziemniaki puree, makaron lub świeże pieczywo oraz wszelkie dodatki o wyrazistym smaku, jak surówka z kiszonej kapusty czy ogórki konserwowe, czy choćby najprostsze pomidory z cebulką.  6 plastrów karkówki wieprzowej 2 cebule - obrane, posiekane 2 ząbki czosnku - obrane, posiekane 1 listek laurowy bulion warzywny sól i pieprz do smaku olej do smażenia do oprószenia (składniki mieszamy): 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonej gorczycy (ja ucieram ziarenka w moździerzu) 1/2 łyżeczki soli 1. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Panierujemy w mące wymieszanej z przyprawami i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. 2. Przekładam

Placek zbójnicki. Placek po zbójnicku.

Obraz
Placek zbójnicki (lub placek po zbójnicku) to popularna potrawa z południa Polski, z Podhala, spotykana także na Słowacji. To nic innego, jak duży placek ziemniaczany, złożony na pół, w którego środku znajduje się gulasz.

Kasza gryczana z warzywami

Obraz
Tak przygotowana kasza znakomicie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu.

Kasza perłowa z kiełbasą i pieczarkami

Obraz
Kasze są bardzo pożywne oraz zdrowe. Zawierają między innymi witaminy z grupy B oraz liczne składniki mineralne. Wydaje mi się, że obecnie już nikogo nie trzeba przekonywać, iż warto dbać, by w codziennym jadłospisie ich nie zabrakło. Dziś proponuję przepis na smaczną kaszę z dodatkiem kiełbasy i aromatycznych pieczarek. 

Ryż po turecku. Pirinç Pilavı.

Obraz
To drobiazgi czynią nasze życie ciekawszym. Małe zmiany, dzięki którym codzienność staje się niecodzienna. Zwykła kanapka, tym jednym razem wykrojona na kształt serca, wywoła uśmiech na najsmutniejszej twarzy. Biały ryż ugotowany ze szczyptą kurkumy przywoła na talerzu słońce. Poniższy przepis to jeszcze jeden to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie "zwykłego" ryżu. Idealnie pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw. Na podstawie Meinerezepte. 1/2 szklanki makaronu orzo (makaron w kształcie ziaren ryżu) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 szklanka ryżu basmati  2 szklanki wody  szczypta kuminu (kmin rzymski) w ziarnach 1 listek laurowy 1 ziarno kardamonu sól do smaku ( u mnie 1/2 łyżeczki. Zawsze można dosolić ryż po ugotowaniu) ew. garść rodzynek W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wsypać makaron orzo i smażyć, mieszając, aż zrobi się złoty i rumiany (uważamy, by się nie spalił). Dodajemy ryż i mieszamy całość. Zalewamy wodą, dodając lis

Risotto z pieczarkami

Obraz
Risotto to potrawa rodem z Włoch, która stała się popularna na całym świecie. Jej podstawa jest ugotowany na kremowo ryż specjalnego gatunku, którego smak podkreślają dodane w niewielkiej ilości inne składniki smakowe, w tym naturalnie parmezan. Risotto można podawać na różne sposoby. Najbardziej klasyczny to alla milanese, czyli "po mediolańsku" - bez żadnych dodatków. Wówczas risotto stanowi samodzielne danie. Jeśli chcemy zaś, by było dodatkiem, znakomicie pasują do niego: drób, owoce morza, ryby, mięsa i warzywa. 

Kurczak a la Bruschetta

Obraz
Bruschetta jest daniem pochodzącym ze środkowych Włoch, gdzie była znana już w XV w. Kiedy nadchodził czas tłoczenia oliwy w listopadzie i grudniu, plantatorzy oliwek zwozili je do miejscowych młynów, zabierając ze sobą chleb. W rogu pomieszczenia z prasą znajdowało się zazwyczaj małe palenisko, przy którym tłoczący oliwę rolnicy opiekali swój chleb, smarując go oliwą i nacierając ząbkiem czosnku. Taki też jest podstawowy skład tej potrawy, do której najczęściej dodawane były siekane pomidory. Nazwa „bruschetta” wywodzi się z  rzymskiego „bruscare”, co oznaczało „przypiekać nad węglami”.  Tym razem jednak zamiast kromki pieczywa użyjemy filetów kurczaka, na których umieścimy aromatycznie doprawione pomidory ze świeżą bazylia. Prosto, lekko, pysznie - danie idealne na lato.

Kurczak a la Porchetta - z grilla lub z patelni

Obraz
Potchettowego szaleństwa we włoskim stylu ciąg dalszy! Porchetta to wywodząca się z Włoch pieczeń wieprzowa, w charakterystyczny sposób doprawiona czosnkiem, koprem włoskim i rozmarynem. Przepis na nią znajdziecie tutaj – klik . Jej smak urzekł nas do tego stopnia, że ciągle szukam nowych dań, w których mogę go wykorzystać . Dziś skorzystamy z marynaty, której Porchetta zawdzięcza swój wspaniały smak i aromat, lecz użyjemy zamiast tego mięsa z udek kurczaka. Mięso możemy pokroić w kawałki lub pozostawić filety z udek w całości. Usmażone na patelni kawałki mięsa świetnie sprawdzą się jako wypełnienie burgerów z dużą ilością chrupiącej zielonej sałaty. Filety pozostawione w całości można podać w dowolny sposób – to opcja idealna zarówno z patelni, jak i z grilla!

Zielony omlet

Obraz
Podstawą zielonego omletu jest szpinak. To on, a dokładniej, sok z jego listków, zapewni nam tę sympatyczną zielona barwę. Szpinak jest zatem naszą bazą kolorystyczną (i witaminową!), teraz pora na dodatki smakowe. Ja postawiłam na aromatyczną bazylię, zatem mój omlet miał pyszny bazyliowy smak. Jeśli nie macie świeżej, można użyć dobrej jakości pesto. Dalej może iść szczypiorek, natka pietruszki, koperek - co lubicie. Jeśli wolicie ostrzejsze smaki, można dodać rukolę. Dodatki są w zasadzie dowolne - dobrze sprawdzą się wyraziste smaki. Ja wybrałam chrupiący boczek, ser cheddar, świeże ogórki i szczypiorek, lecz równie pysznym połączeniem będą np. pomidory z serem feta. Inspiracja: Donal Skehan .

Domowa przyprawa do tacos i innych potraw meksykańskich

Obraz
Taco / tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się ono z mięsa mielonego i warzyw jak pomidory, cebula, fasola czy kukurydza, podanych w kukurydzianej tortilli. Oczywiście oprócz tacos można te przyprawę wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej lub ogólnie do przyprawiania mięsa, drobiu czy ryb. Przepis na podstawie Family Fresh Meals.

Piadina, czyli tortilla na ciepło po włosku

Obraz
Piadina to danie wywodzące się z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech - zostało wpisane na listę dań tradycyjnych. Jest to cienki, pszenny placek, podobny do tortilli, z nadzieniem. Mamy tu szerokie pole dla fantazji i eksperymentów, ponieważ nadziewać piadinę możemy przeróżnymi składnikami: używa się miękkich serów (mozzarella, scamorza, provolone), wędlin (szynka, salami), grzybów, pomidorów, świeżego szpinaku lub rukoli. Można również posmarować ją cienko sosem pomidorowym. Spotyka się również piadiny na słodko, posmarowane ukochaną przez Włochów nutellą (czy wiecie, że nutella została wymyślona we Włoszech?), czekoladą lub konfiturą. Dodatkiem do słodkich wersji mogą być np. banany. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania, piadina jest świetnym daniem na śniadanie, kolację czy szybki lunch. Poniżej możecie zobaczyć wersję z wędzoną szynką i serem scamorza. Generalnie dąży się do tego, by nie przeładowywać piadiny nadmiarem dodatków, by była cienka i pozwalała trzy

"Tortilla Sushi", czyli roladki z tortilli z szynką, serkiem i szpinakiem

Obraz
Dzisiejszy przepis jest tak prosty, że można go wykonać z (prawie) zamkniętymi oczami. Pyszne, pożywne roladki sprawdzą się nie tylko na wszelkiego rodzaju przyjęciach, lecz także jako śniadania, lunch czy kolacja.

Piernikowe tosty francuskie

Obraz
Tosty francuskie to idealny pomysł na śniadanie. Można je przygotować nie tylko szybko, ale także na dziesiątki sposobów. Dziś zapraszam Was na piernikowe tosty na słodko, które świetnie smakują np. z twarożkiem i miodem lub syropem.

Domowa przyprawa do piernika. Przyprawa korzenna

Obraz
Domowa przyprawa do piernika jest niezwykle aromatyczna, a przy tym łatwa w wykonaniu. W odróżnieniu od sklepowych mieszanek, nie będzie w niej wypełniaczy (takich jak np. mąka czy cukier) oraz antyzbrylaczy. Jej smak możemy dostosować do indywidualnych upodobań smakowych, zwiększając bądź zmniejszając ilość danego składnika. Przyprawy korzennej możemy używać nie tylko do piernika czy małych pierniczków, lecz także do grzanego wina czy pancakesów. Pozwólcie, że podam Wam jeszcze jeden prosty i ciekawy sposób na jejwykorzystanie - klik :)

Domowa przyprawa grecka

Obraz
Dzięki przyprawie greckiej z łatwością nadamy naszym potrawom charakterystyczny, śródziemnomorski smak. Doskonale sprawdzi się ona do drobiu, ryb, steków, klopsików, mięs z grilla oraz duszonych, jak również dodawać do sosów lub oliwy z oliwek. Można jej użyć także do sałatek, np. do sałatki greckiej. Na podstawie Food.com. 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka  majeranku 1 łyżeczka  mielonego pieprzu 1 łyżeczka  suszonej pietruszki 1 łyżeczka  granulowanego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki mięty 1/2 łyżeczki  rozmarynu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej Przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pieczarki faszerowane

Obraz
Pieczarki faszerowane możemy podać jako dodatek do dowolnego dnia mięsnego, rybnego lub wegetariańskiego. Podane samodzielnie, ze świeżym pieczywem i sałatką, mogą same w sobie stanowić lekki obiad lub kolację.

Papryka smażona po grecku

Obraz
Idealna jako dodatek do potraw - nie tylko kuchni greckiej. Delikatna i pełna smaku. Przepis wg książki "Kuchnia grecka", aut. Aphrodite Kaipi.

Kukurydza z groszkiem

Obraz
Marchewka z groszkiem to znany wszystkim i powszechnie lubiany dodatek do obiadu. Dziś chciałam Was zachęcić do małej odmiany - spróbujcie kukurydzy z groszkiem! Jest nie tylko śliczna kolorystycznie, lecz także bardzo smaczna :) Proporcje warzyw są generalnie dowolne- ja lubię mniej więcej pół na pół. 1 puszka kukurydzy (340g, ok. 280 g po odsączeniu) - odsączonej, zalewę zachowujemy 200 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka 12% śmietany UHT ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany) sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku Kukurydzę i groszek  przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością zalewy z kukurydzy, by lekko przykryła warzywa. Gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 3-5 minut od zawrzenia. W międzyczasie na małej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Mieszając, przygotowujemy zasmażkę, którą następnie przekładamy do kukurydzy z groszkiem. Mieszamy. Dodajemy śmietankę i gotujemy, aż potrawa

Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka

Obraz
Ogórek i wyrazista w smaku pasta tuńczykowa z serem feta to udane połączenie. Tym razem jednak nie mówimy o kanapkach, lecz o ciekawych wizualnie „miseczkach” z ogórków, które możemy podać jako przystawkę bądź przekąskę. Całość nie jest wcale trudna w wykonaniu!

Błyskawiczne czebureki. Smażone "pierogi" z wołowiną w tortillach

Obraz
Czeburek to pieróg z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z mięsnym nadzieniem, tradycyjna potrawa  ludów kaukaskich, tureckich i mongolskich. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy do jego przygotowania tortille pszenne. Czebureki stanowią przepyszną i pożywną przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łatwo je również odgrzać (na patelni lub w kuchence mikrofalowej). Jeśli podamy do nich sałatkę, mogą być także daniem obiadowym. Przepis wg MelanieCooks .

Gorąca czekolada

Obraz
Gorąca czekolada (i ciepły koc) to coś, czego organizm potrafi się domagać w zimne dni. Jeśli nie mamy możliwości rozkoszować się aktualnie ciepłem kominka w alpejskiej wiosce ;) , możemy przynajmniej przygotować sobie prawdziwą gorącą czekoladę. I - hej! - nie mówię tu o gorącym kakao. Mówię o prawdziwej, mocnej, intensywnej, gęstej, gorącej czekoladzie. Takiej, która rozgrzewa zziębnięte dłonie i przegania zimowe smutki.

Irish Cream

Obraz
Irish Cream to likier, którego bazą są śmietanka i irlandzka whiskey. Aksamitny, kremowy lecz jednocześnie wyrazisty, z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu, nie tylko w dzień św. Patryka :) Jego przygotowanie jest niezwykle proste - spróbujcie koniecznie!

Placuszki / racuszki / pancakes z bananem

Obraz
Placuszki to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację - robi się je szybko i chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. :)  Dodatek banana sprawia, że są niezwykle aromatyczne i oczywiście intensywnie bananowe w smaku. 1 dojrzały banan, najlepiej z brązowymi kropkami 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka mleka Banana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać jajko i cukier, zmiksować na puszystą masę. Dodać mleko, wymieszać. Następnie, mieszając, dodawać stopniowo mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto musi być bardzo gęste.  Na patelni do naleśników smażymy okrągłe placuszki, do zezłocenia z obu stron. Podajemy z syropem klonowym, miodem, konfiturami, twarożkiem - wg uznania. Cukier do ciasta dodajemy do smaku - zależy czy chcemy placuszki słodkie, czy bardziej neutralne w smaku. Ponieważ zazwyczaj podaje się je ze słodkimi dodatkami, j

Pyszne racuszki z kwaśną śmietaną

Obraz
Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że racuszki te są niezwykle smaczne i delikatne. Idealne na śniadanie lub lekką kolację. Można podać je oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.

Turecki sos jogurtowy z rukolą. "Tzatziki" z rukolą. Roka Dip Sos.

Obraz
Tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęstą wersję tzatziki . W tytule przepisu odwołuję się do pojęcia "tzatziki" jedynie w celu orientacyjnym, ponieważ nazwa ta jest większości osób znana - to nie jest ta sama potrawa, choć jest podobna stylem. Turecki przepis na sos jogurtowy, w którym używa się świeżej rukoli zamiast ogórków zachwycił mnie z miejsca. Myślę, że to obecnie moja ulubiona wersja sosu typu cacik/tzatziki! Idealnie pasuje do drobiu, ryb czy wołowiny, jak również do grillowanych warzyw i ryżu. Przepis wg UstadanAlTarifi .

Dressing balsamiczny - najlepszy!

Obraz
Jeśli lubicie ocet balsamiczny, ten dressing to czyste "WOW!". Super prosty i super pyszny. I chyba magiczny, bo sam jeden "robi" nam całą sałatkę. wystarcza najprostsze składniki - zwykła zielona sałata, poszarpana na kawałki, lub garść rukoli - z tym dressingiem zmienią się w danie iście królewskie. Naturalnie, można użyć dowolnych ulubionych świeżych warzyw, jak pomidor, ogórek, czerwona cebula, kukurydza, papryka... Parmezan? Oczywiście! Ale i prosta sałata w tym wydaniu zabłyśnie :) Przepis na podstawie Eatingbirdfood . 6 łyżek oliwy z oliwek (ew.oleju słonecznikowego) 3-4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wody 1 mały, przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego 1 /2 łyżeczki musztardy Dijon szczypta soli Mieszamy ocet z wodą, czosnkiem, syropem, musztardą i solą. Powoli dolewamy oliwę, mieszając, aż uzyskamy gładki, jednolity sos.

Uniwersalny sos szczypiorkowy

Obraz
Ten sos jest ze mną od dzieciństwa, i szczerze mówiąc, nie wiem, jakim cudem go nie było jeszcze do tej pory na blogu :). Ma on wiele zastosowań: świetnie sprawdzi się zarówno na jajkach na twardo, jak i na wszelkiego rodzaju kiełbaskach (także z grilla) i parówkach. Podkreśli zarówno smak steków, jak i zimnych wędlin. Pasuje do pieczonych ziemniaków i maczania frytek. W zależności od potrzeb, może być gęściejszy lub rzadszy - wystarczy dodać trochę mleka.

Klopsiki z łososia. Klopsiki rybne z czosnkowym majonezem chili

Obraz
Na podstawie tego przepisu można zrobić klopsiki z każdej ryby, lecz z łososia będą one wyjątkowo pyszne. Przy tym, klopsiki to sposób, dzięki któremu z mniejszej ilości ryby możemy wykonać większą ilość jedzenia, co czasem jest istotnym czynnikiem. Tak przygotowane klopsiki możemy podać jako danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, lub jako przekąskę/przystawkę podczas przyjęcia. Wówczas w każdy klopsik wkłuwamy wykałaczkę a obok stawiamy miseczkę z sosem do maczania. Czosnkowy majonez chili z dodatkiem soku z cytryny znakomicie podkreśla smak ryby. Przepis znaleziony na T asteAndSee .

Paprykowy gulasz z białej kiełbasy z piwem

Obraz
Ten pożywny "gulasz" z włoskiego regionu Friuli - Wenecja Julijska łączy w sobie białą kiełbasę i paprykę. Całości charakteru nadaje sos, którego bazą jest jasne piwo. Idealnie smakuje podany z puree ziemniaczanym lub polentą. Przepis wg Chefkoch.de .

Chili z kiełbasą

Obraz
Tym razem troszkę kuchni fusion: kiełbasa zawędrowała do meksykańskiego chili! Efekt? Jest pysznie i pożywnie. Nie zapomnijcie o świeżym pieczywie, które tu idealnie pasuje! ok. 200 g kiełbasy (można więcej) - pokrojonej w plastry lub pół plastry 1 duża cebula - obrana, drobno posiekana 1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę 1  papryczka chili - bez pestek (w zależności od preferowanego stopnia ostrości dania) - pokrojona w plastry 2 duże ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane 1 szklanka passaty pomidorowej 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy - zalewą zachowujemy) 1 czubate łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek ) 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru (lub ew. białego) 2 łyżki sosu Worcester 2 łyżki dobrego keczupu świeżo mielony czarny pieprz - do smaku ew. sól - do smaku olej do smażenia do podania: kwaśna śmietana, starty ser żółty (np. cheddar), natka pietruszki 1. Potrzebujemy

Wątróbka po indyjsku

Obraz
Kerala to stan w  południowo-zachodnich Indiach, którego nazwa pochodzi od słów kera (palma kokosowa) i alam (kraj). Z uwagi na  wielusetletnia tradycję handlową, Kerala znana jest jako „Kraina Przypraw”, ponieważ to stamtąd były wysyłane przyprawy do Europy, jak również do wielu innych miejsc na świecie.  Jeśli lubicie wątróbkę, koniecznie spróbujecie jej w indyjskim wydaniu: smaki te spaniela współgrają, tworząc niezwykle udane połączenie. Przepis na podstawie WhatAnIndianRecipe .

Corn dogi, czyli parówki w cieście. Corn dogs.

Obraz
Przypuszcza się, że corndogi wymyślili i wprowadzili w USA imigranci - producenci kiełbas niemieckiego pochodzenia, aby uatrakcyjnić swoje wyroby w oczach lokalnej ludności. W 1929 roku przyznano patent pomysłowi opisującemu smażenie na głębokim oleju różnego rodzaju produktów (kiełbasek, jajek, owoców) w cieście zawierającym proszek do pieczenia, w tym roku  również w katalogu Albert Pick-L. Barth zaoferowano po raz pierwszy urządzenie do przygotowywania corn dogów dla hoteli i restauracji. Sama nazwa przysmaku, który niezwykle szybko zyskał popularność, wywodziła się bezpośrednio od maki, aż której był przygotowywany („corn” = ang. „kukurydza”), lub też od faktu, że usmażony corn dog przypomina trochę kształtem złotą kolbę kukurydzy.

Biała kiełbasa z fasolą

Obraz
Dzisiejsza potrawa jest luźno inspirowana francuskim daniem cassoulet, składającym się z fasoli i mięsa. W cassoulet znajdziemy zazwyczaj jego kilka rodzajów: kiełbaski wieprzowe, gęś, kaczkę, wieprzowinę czy baraninę. Zdecydowałam się na prostsze rozwiązanie, czyli użycie kiełbasek i boczku, dodałam również czerwoną fasolę do białej, by urozmaicić potrawę wizualnie. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, doskonale znosi odgrzewanie i nadaje się nie tylko na chłodne miesiące, lecz zawsze wtedy, gdy potrzebujemy potrawy zawierającej solidną dawkę domowego ciepła :). 2 cebule – obrane, posiekane w grubą kostkę 1 ząbek czosnku – obrany, posiekany 100 g surowego wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę 1 puszka białej fasoli wraz z zalewą 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy 3 pomidory – pokrojone w kostkę 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki rozmarynu Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku natka pietruszki - do posypania Olej do smażenia Bi

Kotlety z mortadeli. Panierowana mortadela.

Obraz
Kotlety z mortadeli były dość popularne w latach osiemdziesiątych, gdy z uwagi na powszechne braki w sklepach ludzie musieli sobie radzić, jak się dało, tworząc "coś z niczego". Obecnie nie ma na szczęście takiej konieczności, lecz niektórym dobrym pomysłom nie należy pozwolić popaść w zapomnienie.

Keczup domowy

Obraz
Od dawna szukałam sposobu na zrobienie domowego keczupu. Próbowałam różnych przepisów lecz to, co otrzymywałam, zawsze przypominało jakiegoś rodzaju sos pomidorowy, przecier, relish - lecz nie keczup. Generalnie, keczup to dość skomplikowana sprawa, bo każdy z nas ma od lat wyrobioną opinię, jak powinien smakować "prawdziwy" keczup. Siłą rzeczy, opinia ta bazuje na produktach dostępnych w sklepach, a każdemu odpowiada coś innego. Ulubiony keczup jednej osoby będzie nie do przyjęcia dla innej. Łagodniejszy, ostrzejszy, bardziej lub mniej octowy. Ja "mojego" smaku ciągle szukałam. Potraktowałam to jako wyzwanie :) i postanowiłam się nie poddawać. I udało się! Dokładnie tego szukałam - znalazłam keczup, który smakuje jak keczup . Do tego jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga ani wielkich poświęceń ani dużej pracy. Za to nagrodą jest ogromna satysfakcja i zdrowy produkt bez chemicznych dodatków, który można dostosować do własnych upodobań smakowych. Przepis na pod

Domowe masło orzechowe

Obraz
Jeśli lubicie masło orzechowe, mam dla Was dobra wiadomość: z łatwością i przy praktycznie zerowym wysiłku możecie przygotować pyszne, zdrowe masło samodzielnie, w domu. Kilka chwil i smakołyk gotowy! Przepis na podstawie TheKitchn . 150 g niesolonych orzeszków ziemnych 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki miodu (do smaku) 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub słonecznikowego 1. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, mieszając, aż będą złote. Uważamy, by się nie przypaliły, ponieważ staną się gorzkie. 2. Gorące orzeszki przesypujemy do pojemnika blendera.  - Ucieramy przez 1 minutę. Na tym etapie orzeszki przypominają kuskus. Zsuwamy łyżką orzeszki ze ścianek w dół blendera. - Ucieramy 1 minutę. Na tym etapie orzeszki przypominają piasek. Zsuwamy łyżką orzeszki ze ścianek w dół blendera.  - Ucieramy 1 minutę. Na tym etapie orzeszki mają już konsystencje pasty/masła orzechowego. (oczywiście, może to zależeć od mocy użytego blendera, więc jeśli konsystencj

Masło miodowe

Obraz
Dzisiejszy przepis to coś wyjątkowo smacznego - najsmaczniejsze odkrycie śniadaniowe ostatnich kilku miesięcy. Masło miodowe. Idealnie kremowe, z wyważonym stopniem słodkości i nutą wanilii. Idealne na tostach z pieczywa pszennego lub chałki, przepyszne także na świeżych bułeczkach. Ogromnie pyszne, a przy tym niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Gdy raz spróbujecie, zapewne zechcecie zawsze mieć jego słoiczek w lodówce. Przepis na podstawie FlirtingWithFlavor .

Pizza śniadaniowa

Obraz
Pizza jako śniadanie? Oczywiście! Wystarczy połączyć ciasto na pizzę z typowymi dodatkami śniadaniowymi, jak jajecznica, boczek czy pieczarki, by otrzymać pyszny, pożywny posiłek, dobrze znoszący również odgrzewanie. Ciasto możemy przygotować wieczorem sami lub użyć gotowego ciasta drożdżowego na pizzę. 20 minut i gotowe!

Grillowane brzoskwinie z jogurtem greckim i domowym chrupiącym musli

Obraz
Owoce to pyszna, zdrowa i kolorowa propozycja śniadaniowa. Brzoskwinie jogurtem greckim stanowią naprawdę udany duet, który dzięki dodatkowi chrupiącego musli jest nie tylko pyszny, lecz także bardziej pożywny.