Kurczak a la Bruschetta

Bruschetta jest daniem pochodzącym ze środkowych Włoch, gdzie była znana już w XV w. Kiedy nadchodził czas tłoczenia oliwy w listopadzie i grudniu, plantatorzy oliwek zwozili je do miejscowych młynów, zabierając ze sobą chleb. W rogu pomieszczenia z prasą znajdowało się zazwyczaj małe palenisko, przy którym tłoczący oliwę rolnicy opiekali swój chleb, smarując go oliwą i nacierając ząbkiem czosnku. Taki też jest podstawowy skład tej potrawy, do której najczęściej dodawane były siekane pomidory. Nazwa „bruschetta” wywodzi się z  rzymskiego „bruscare”, co oznaczało „przypiekać nad węglami”. Tym razem jednak zamiast kromki pieczywa użyjemy filetów kurczaka, na których umieścimy aromatycznie doprawione pomidory ze świeżą bazylia. Prosto, lekko, pysznie - danie idealne na lato.


2 filety z piersi kurczaka
sól, świeżo mielony czarny pieprz,
1 jajko
mąka pszenna
oliwa z oliwek + 1 łyżeczka masła do smażenia

1 pomidor (najlepiej malinowy - wybierzmy taki gatunek, by pomidor miał jak najwięcej smaku) - pokrojony w drobną kostkę
10 listków świeżej bazylii - drobno porwanych
sol do smaku
2 łyżeczki octu balsamicznego
starty parmezan do posypania

1. Filety rozkrawamy na pół „po grubości”, by z każdego uzyskać po dwa kotlety. Mięso bardzo lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem, solą i ziołami włoskimi.  Panierujemy w mące, maczamy w rozmąconym jajku i ponownie panierujemy w mące.

2. Filety smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem na złoto. Gdy druga strona kotletów będzie już rumiana, wlewamy wodę, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Dusimy kilka minut na małym ogniu.

3. w tym czasie kroimy pomidora (odlewamy cały powstały sok), mieszamy go z bazylia i doprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, mieszamy.
Kotlety podajemy z pomidorami, możemy posypać startym parmezanem. do tego pasuje świeża bagietka lub risotto.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu