Kurczak a la Bruschetta
Bruschetta
jest daniem pochodzącym ze środkowych Włoch, gdzie była znana już w XV w. Kiedy
nadchodził czas tłoczenia oliwy w listopadzie i grudniu, plantatorzy oliwek
zwozili je do miejscowych młynów, zabierając ze sobą chleb. W rogu
pomieszczenia z prasą znajdowało się zazwyczaj małe palenisko, przy którym
tłoczący oliwę rolnicy opiekali swój chleb, smarując go oliwą i nacierając
ząbkiem czosnku. Taki też jest podstawowy skład tej potrawy, do której
najczęściej dodawane były siekane pomidory. Nazwa „bruschetta” wywodzi się
z rzymskiego „bruscare”, co oznaczało „przypiekać nad węglami”. Tym razem jednak zamiast kromki pieczywa
użyjemy filetów kurczaka, na których umieścimy aromatycznie doprawione pomidory
ze świeżą bazylia. Prosto, lekko, pysznie - danie idealne na lato.
2 filety z piersi kurczaka
sól,
świeżo mielony czarny pieprz,
1
jajko
mąka pszenna
oliwa
z oliwek + 1 łyżeczka masła do smażenia
1
pomidor (najlepiej malinowy - wybierzmy taki gatunek, by pomidor miał jak
najwięcej smaku) - pokrojony w drobną kostkę
10
listków świeżej bazylii - drobno porwanych
sol
do smaku
2
łyżeczki octu balsamicznego
starty
parmezan do posypania
1. Filety rozkrawamy na pół „po grubości”, by z każdego uzyskać po
dwa kotlety. Mięso bardzo lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem, solą i ziołami
włoskimi. Panierujemy w mące, maczamy w rozmąconym jajku i ponownie panierujemy
w mące.
2. Filety smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem na złoto. Gdy druga
strona kotletów będzie już rumiana, wlewamy wodę, przykrywamy patelnię pokrywką
i zmniejszamy płomień. Dusimy kilka minut na małym ogniu.
3. w tym czasie kroimy pomidora (odlewamy cały powstały sok),
mieszamy go z bazylia i doprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy ocet
balsamiczny, mieszamy.
Kotlety podajemy z pomidorami, możemy posypać startym parmezanem.
do tego pasuje świeża bagietka lub risotto.
Komentarze
Prześlij komentarz